Wattage berekenen infrarood verwarming 

Hoe wattage berekenen infrarood verwarming?

Het wattage berekenen voor een infrarood verwarming is belangrijk, zodat je optimaal profiteert van de zuinige elektrische kachel. Wanneer het vermogen namelijk te laag is, staat de infrarood verwarming contant aan, wat niet zuinig is. Indien het aantal Watt te veel is voor de ruimte, is het overbodig om voor een hoger vermogen verwarming te kiezen. Voor zuinig verwarmen is het juiste wattage berekenen belangrijk.

stopcontact verwarming Wattage berekenenOm het wattage van een infrarood verwarming te berekenen voor een bepaalde ruimte, heb je de volgende informatie nodig:

  • De grootte van de ruimte (Lengte x Breedte x Hoogte) in vierkante meter.
  • Het R-waarde van de isolatie van de wanden, vloer en plafond van de ruimte.
  • De gewenste temperatuurstijging in de ruimte (warmtebehoefte).

Formule wattage berekenen

Met deze informatie kun je de volgende formule gebruiken om het wattage te berekenen:
Wattage = (grootte van de ruimte x R-waarde) / (temperatuurstijging x 3412)

Het getal 3412 is een constante waarde die wordt gebruikt om de berekeningen te vergemakkelijken.

Als voorbeeld, voor een ruimte van 8m x 10m x 2,5m met R-waarde van 3 en een temperatuurstijging van 5 graden Celsius:
Wattage = (8 x 10 x 2,5 x 3) / (5 x 3412) = 12,5 KW

Houd er rekening mee dat deze wattage berekening een schatting is en dat er veel andere factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de benodigde hoeveelheid vermogen. Zoals het aantal deuren en ramen, de hoeveelheid licht die de ruimte binnenkomt, en de hoeveelheid warmte die al in de ruimte aanwezig is.

Bepalende factoren wattage berekenen infrarood paneel

Wattage berekenen

Voor het wattage berekenen van een infrarood paneel voor een ruimte, zijn er diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Deze factoren hebben namelijk allemaal invloed op het vermogen berekenen (Watt) voor een infrarood paneel woonkamer, slaapkamer of badkamer.

1. Grootte van de ruimte

De grootte van de ruimte is een belangrijke factor, omdat hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen er nodig is om de ruimte op te warmen.

2. R-waarde

De R-waarde van de isolatie van de wanden, vloer en plafond van de ruimte geeft aan hoe goed de ruimte is geïsoleerd. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie en hoe minder vermogen voor de elektrische verwarming nodig is om de ruimte op te warmen.

R-waarde is een maat voor de thermische weerstand van een materiaal. Het wordt gebruikt om de isolatie-efficiëntie van materialen te beschrijven, zoals die van wanden, vloeren, plafonds, ramen en deuren. Het geeft aan hoe goed een materiaal warmte kan isoleren.

3. Gewenste temperatuurstijging

Dit is de hoeveelheid graden Celsius waarmee de ruimtetemperatuur moet stijgen. Hoe groter de gewenste temperatuurstijging, hoe meer vermogen nodig is. Dit heeft ook te maken met je eigen warmtebehoefte. De ene persoon heeft het bij 20 graden Celsius al warm, terwijl de andere persoon een warmtebehoefte heeft van 24 graden.

4. Aantal ramen

Infraroodstraling weerkaatst niet op ramen, waardoor de warmteverspreiding minder is. Dit is te vergelijken met de zonnestralen. Als je achter een raam zit, voel je de warmte van de zon op je lichaam. Dit komt doordat de infraroodstraling van de zon door de ramen gaat. Infraroodstraling weerkaatst op muren, vloer en meubels, waardoor de warmte waar opnieuw de kamer verwarmd. Bij veel ramen in de kamer, is de positiebepaling en het vermogen van de infrarood verwarming belangrijk.

5. Hoeveelheid licht

Licht kan de ruimte verwarmen, dus hoe meer licht een ruimte heeft, hoe minder vermogen nodig is om de ruimte op te warmen.

6. Hoeveelheid warmte die al aanwezig is

Als er al warmte aanwezig is in de ruimte, bijvoorbeeld van de zon of van andere warmtebronnen, dan is minder vermogen nodig om de ruimte op te warmen.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren als je het precieze wattage berekenen wilt voor een infrarood verwarming. Het is ook aan te raden om professioneel advies te vragen aan Infrarood Verwarming om een precieze berekening voor je infrarood kachel te laten maken.

Hoeveel watt verwarming nodig?

elektrische kachel woonkamer elektrische bijverwarming woonakamer elektrische verwarming woonkamer energiezuinige elektrische kachel consumentenbond muurpanelen woonkamer nano infrarood verwarming

Om erachter te komen hoeveel watt verwarming nodig is, kan je contact opnemen met de deskundigen van Infrarood Verwarming. We kunnen het exacte vermogen per kachel en per kamer voor je berekenen, zodat je optimaal profiteert van een energiezuinige verwarming.

Wens je meer informatie over wattage berekenen ontvangen? Neem dan contact op met Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen huis verwarmen zonder gas en met infraroodstraling. Kom meer te weten over de verschillende uitvoeringen, zoals infrarood verwarming plafond met verlichting.

Koop nu een infrarood kachel bij Infrarood Verwarming

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.