Wat zijn infraroodpanelen

Wat zijn elektrische infraroodpanelen?

Infraroodpanelen zijn de nieuwe en moderne manier van duurzaam verwarmen. Infrarood paneel is een elektrische verwarming welke werkt op basis van stralingswarmte. Infraroodpanelen worden ook wel hittegolf-of stralingsverwarming genoemd. 

Een infrarood verwarming is eigenlijk niets anders dan een warmte paneel welke je aansluit op de elektriciteit. De energie wordt omgezet in infrarode straling. De straling verwarmt de hele ruimte of een klein deel van de kamer. Ir verwarming is namelijk in te zetten voor gebruik als hoofdverwarming of bijverwarming. 

Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillen vermogens, maten en materialen. Zo zijn er panelen beschikbaar die zijn gemaakt van verhard glas, metaal of natuursteen. 

Bijvoorbeeld een infrarood paneel spiegel voor in de badkamer. Nooit meer een beslagen spiegel en tegelijk een warme badkamer. Ook zijn er ir beeldpanelen beschikbaar waar je een print op kan laten drukken van foto en kunst, alsof het een echt schilderij is. 

Infraroodpanelen zijn modieus en passen in elk huis, bij iedere inrichting. Je kan het infrarood paneel laten opgaan in je interieur of juist laten opvallen. De panelen zijn slechts 2 tot 3 centimeter dun, waardoor ze geen ruimte in beslag nemen. 

Je monteert de infrarood panelen aan de muur of aan het plafond. Net wat jij wilt, je kan alle kanten op met deze fantastische warmtepanelen. 

Verwarmingspaneel infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Hoe werken infraroodpanelen?

Net zoals de zon genereren infraroodpanelen zeer aangename directe warmte, maar dan zonder de schadelijke uv stralen. Het belangrijkste verschil met een conventioneel verwarming systeem is dat de infrarood paneel niet de lucht verwarmt, maar de objecten en mensen in de kamer. 

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de meubels die in de kamer staan, de muren en vloer. Maar ook de mensen die binnen het bereik van het ir paneel staan of zitten. 

Infraroodpanelen als hoofdverwarming verdeeld de warmte gelijkmatig in het grootste deel van de kamer. Het creëert een bijzonder comfortabel en daarnaast een gezond binnenklimaat. De warmte circuleert niet door de kamer, maar komt continu vrij door de omliggende oppervlakken. 

De ir stralen weerkaatsen verder op alles wat in de kamer staat. Hierdoor voel je van alle kanten de warmte om je heen. 

Verwarming met infrarood stralen is de toekomst. Waarom infrarood verwarming de toekomst is? Een warmtepaneel is zuinig en duurzaam in verbruik. Gebruik daarbij groene stroom en zonnepanelen. 

Wat kost een infrarood paneel? Infraroodpanelen zijn laag in de aanschaf, hebben een grote diversiteit aan ontwerpen en zijn zeer efficiënt. Vooral in de moderne en goed geïsoleerde woningen leveren infrarood panelen flinke een kosten besparingen op. De ir panelen zijn daarnaast ook zeer goed in te zetten voor ruimtes die niet vaak worden gebruikt. 

Doordat een infraroodpanelen heel gericht verwarmen, bespaar je op de verbruikskosten. Hierdoor bespaar je al snel een paar honderd euro per jaar. Je verwarmt alleen de ruimte of zone waar het nodig is. 

Je kan in een kamer meerdere infraroodpanelen gebruiken om te zorgen voor een goede warmteverdeling. Bijvoorbeeld in de woonkamer of een L-vormige kamer. Tevens zijn ir panelen zeer goed in staat een gedeelte van de ruimte te verwarmen. Hierdoor bespaar je op energie. 

Welltherm ral kleuren infrarood paneel

Hoe ziet een infrarood paneel eruit?

Een infrarood paneel is een rechthoekig of vierkant paneel die warmte afgeeft middels ir stralen. Aan de voorkant zit een afgifteplaat die zorgt voor de verspreiding van de straling in de kamer. 

Een infraroodpaneel bestaat uit verschillende onderdelen, welke samen zorgen voor een goede warmte verspreiding. De kwaliteit van de onderdelen van een ir verwarming zijn bepalend voor de werking en kracht van het paneel. 

Een infrarood warmtepanelen bestaat uit de volgende onderdelen: 

 • Warmte afgifteplaat: deze zit aan de voorkant van het infrarood paneel. Het materiaal dat gebruikt wordt is van aluminium, natuursteen, metaal of gehard glas. 
 • Verwarmingstechniek: achter de afgifteplaat zit de techniek van de verwarming. Deze zet de energie om naar warme ir stralen. De energie wordt door een folie of mat geleid, waarna dit warmte afgeeft. 
 • Stekker: een infrarood paneel sluit je met behulp van een stekker in het stopcontact. 
 • Thermostaat: een thermostaat zorgt voor een constante temperatuur in de kamer. 
 • Isolatiemateriaal: aan de achterkant van het paneel zit isolatie materiaal. Dit zorgt ervoor dat de energie via de voorkant de kamer in gaat. Hierdoor verlies je geen warmte aan de achterzijde. 
  Bij goedkope minder kwalitatieve ir panelen is dit isolatiemateriaal vaak zeer dun, waardoor je dus aan warmte verliest. Een goed geïsoleerd ir paneel is na 10 minuten stralen lauwwarm aan de achterkant. 
 • Afdekplaat: de zij- en achterkant is afgedekt met een metalen plaat. Goedkopere modellen zijn afgewerkt met een plastic afdekplaat, welke minder van kwaliteit zijn. 
 • Bewegingssensor: een bewegingssensor reageert wanneer jij de kamer betreedt. Het paneel springt dan aan. Zodra je de kamer verlaat, gaat hij na enige tijde weer uit. Het is een slimme manier van verwarmen, waarmee je energie bespaart.
  .

infrarood paneel spiegel badkamer wat zijn infraroodpanelen

Gaan infraroodpanelen snel kapot?

Infraroodpanelen zijn zeer betrouwbaar en behoeven geen onderhoud. Dankzij de technisch eenvoudig constructie gaan ir panelen enkele decennialang mee. Zonder kosten voor onderhoud en reparatie. 

Conventionele systemen hebben gevoelige draaiende onderdelen, waardoor regelmatig reparaties en onderhoud uitgevoerd moet worden. Een infrarood verwarming heeft geen bewegende delen en is daardoor extreem robuust en duurzaam.

De basis voor een lange levensduur is het gebruik van hoogwaardige componenten bij infraroodpanelen. Onderdelen zoals warmtegeleiders, isolatiemateriaal en afdekkingplaat hebben invloed op de levensduur. Ze moeten daarom aan hoge technische eisen voldoen. 

Let bij de aankoop van een infrarood verwarming op testmarkeringen, CE-labels, certificeringen en het kwaliteitsmerk “Made in Germany”.

Hoe warm wordt een infrarood paneel

De oppervlakte temperatuur van een infrarood paneel ligt tussen de 80 tot 110 graden Celsius. Je kan dit paneel aanraken, er is geen risico op brandwonden of blaren. Deze infrarood panelen monteer je op de muur. 

Een infrarood plafondverwarming daarentegen kunnen warmer worden, omdat ze hoog en buiten handbereik hangen. De temperatuur van een ir plafond paneel kan oplopen tot 190 graden Celsius. 

Wil je all electric gaan? Verwarm je huis met infraroodpanelen en gebruik een elektrische hr boiler voor het warme water. Kook op inductie.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.