Warmtepomp te koud, koop infrarood panelen erbij 

Is de warmtepomp te koud? Infrarood panelen bieden extra warmte

Vind je jouw warmtepomp te koud? Goede bijverwarming nodig bij de Warmtepomp? Infrarood panelen zijn zeer zuinig in verbruik zijn en geven je dat lekkere warme gevoel. Infrarood panelen werken op elektriciteit waarbij de energie wordt omgezet in stralingswarmte, de infraroodstralen. Infrarood verwarming is binnen 5 tot 12 minuten warm, waarna je geniet van een schone en comfortabele directe warmte. We leggen je uit waardoor een warmtepomp vaak te koud is en hoe je met infrarood panelen het heerlijk warm krijgt. Ook lichten we de voordelen toe van de lange golf verwarmingspanelen van Infraroodpaneel. 

Infrarood panelen als hoofdverwarming verkooppunten, warmtepomp te koud

Warmtepomp te koud? Hoe komt dat?

Zo’n 20 procent van de huishoudens die een warmtepomp hebben aangeschaft als duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel zijn ontevreden over het systeem. Warmtepomp is te koud en de energierekening is niet veel lager na de installatie van de warmtepomp. Of erger de rekening is nog hoger. Terwijl kostenbesparing de belangrijkste reden is om te kiezen voor warmtepomp. Zeker nu de gas- en energieprijzen de pan uit rijzen door de oorlog in Ukraine en het gastekort. De tweede reden om te kiezen voor warmtepompen is natuurlijk zonder gas je huis verwarmen. Waardoor komt het dat mensen een warmtepomp te koud vinden?

Slecht geïsoleerde woningen: 

Problemen met warmtepompen spelen vooral in oudere woningen, die minder goed geïsoleerd zijn. Om een warmtepomp goed te laten functioneren is de isolatie belangrijk. Dubbel glas voldoet hierbij niet. Je moet tenminste HR++ of Triple-glas hebben wil de warmtepomp niet te koud zijn als hoofdverwarming voor je woning. 

Juiste installatie: 

Niet alleen bij niet goed geïsoleerde is een warmtepomp te koud. Ook nieuwbouwwoningen (na bouwjaar 2000) met een goede of zeer goede isolatiewaarde krijgen de woning niet voldoende warm met een warmtepomp. Hierbij speelt vaak het probleem dat zowel de warmtepomp als het warmte afgifte systeem niet goed zijn ingeregeld bij de installatie. Een installateur moet namelijk niet alleen verstand hebben van de warmtepomp zelf, maar ook van het systeem waar de warmte door wordt afgegeven. 

Traditionele radiatoren niet geschikt:

Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan bij een traditionele gas gestookte kachel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren eigenlijk niet geschikt. De grote oppervlakten die verwarmd moeten worden, werkt eigenlijk alleen het beste met een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. En dus niet met de reguliere radiatoren van de gas kachel. Veel mensen weten dit niet, en vinden daarom de warmtepomp te koud voor de radiatoren aan de wand. De installateur had je hierop moeten wijzen voordat je de warmtepomp kocht. 

Traag warmte systeem: 

Een warmtepomp is een traag systeem, omdat er wordt gewerkt met lage temperatuur verwarming. Het duurt daardoor uren voordat de woning op de juiste temperatuur is. Veel mensen bedienen het systeem zoals een CV-ketel. Wat betekent dat de thermostaat in de nacht lager wordt gezet en ook bij afwezigheid. En dat is nu net niet de bedoeling met een traag warmte systeem zoals een warmtepomp. Na de temperatuur verlaging duurt het uren voordat de woning weer een beetje op temperatuur is. Wanneer je iedere avond voor het slapen gaan de thermostaat naar beneden draait, dan wordt het in de woning nooit warm genoeg. En is een warmtepomp te koud. 

Foto en kunst infrarood paneel slaapkamer

Infrarood panelen als bijverwarming

De oplossing voor warmtepomp te koud is het toevoegen van infrarood panelen als bijverwarming. Een infrarood paneel boven de zithoek of in de studeerkamer geeft binnen enkele minuten stralingswarmte. Ook is een badkamer verwarming zeer comfortabel. In de vorm van een handdoek verwarming bijvoorbeeld. De snelle opwarmtijd zorgt ervoor dat je vrijwel direct geniet van de heerlijke warmte. 

Infrarood panelen zijn een hoge temperatuur verwarming, dit in tegenstelling tot een warmtepomp. Deze werkt met verwarmingswater van 30 tot 50 graden. In vergelijking een cv-ketel welke werkt met verwarmingswater tot 80 graden en infraroodpanelen worden wel 110 graden. 

Als het buiten zeer winters weer, is een warmtepomp te koud. Dit los je eenvoudig op door warmtepanelen aan de wand of plafond te installeren. De extra warmte zorgt ervoor dat je het altijd aangenaam warm hebt, zelfs bij strenge winters. 

Zijn infrarood panelen geen stroomvreters?

Nee, kies altijd voor A-merken van Infraroodpaneel. Deze zetten maar liefst 93% van de energie om in infrarood warmte. Dit hoge rendement keert zich gelijk uit in een lager stroomverbruik. Daarnaast zijn infrarood panelen binnen 5 tot 12 minuten warm, waardoor je geen energie verliest aan opwarmtijd. Ook kan je de kachel gerust lager of uit zetten als je niet thuis bent. Via de thermostaat bedien je eenvoudig de infrarood panelen apart van elkaar. Zet alleen de warmtepanelen aan als je extra warmte wilt. We zetten nog een aantal opmerkelijke pluspunten van infrarood panelen voor je op een rij. 

Uitstekende temperatuur regeling met thermostaat

Infrarood panelen zijn zeer goed in staat in een ruimte snel te verwarmen. Dit komt doordat de opwarmtijd slecht 5 tot 12 minuten is, afhankelijk van het vermogen en type materiaal (glas of metaal). Een warmtepomp daarentegen kan zich niet zo snel aanpassen. Het opwarmen kan soms wel 24 uur duren. Gebruik infrarood panelen altijd in combinatie met een thermostaat, net zoals iedere andere verwarming, daar je flink bespaart op de energiekosten. Alleen bij de warmtepanelen ligt deze besparing nog hoger. Het verbruik van warmte is 15% lager dan bij een intelligent gestuurde elektrische vloerverwarming. Dit verschil is nog groter bij een warmtepomp, dit kan wel oplopen tot 30%. 

Hoog warmtecomfort bij lagere kamer temperatuur

Infrarood panelen bieden bij een lagere kamer temperatuur een hoog warmtecomfort. Dit betekent dat wanneer je bij de warmtepanelen de thermostaat een paar graden lager kan instellen dan een gewone convectie kachel. Terwijl je wel van hetzelfde warmtecomfort geniet. Gemiddeld gesproken kan je de panelen instellen op 17 graden, waarbij je hetzelfde comfort hebt als bij een convectie verwarming op 21 graden. Iedere graad die je naar beneden bijstelt bespaar je al 6% op de energiekosten. Reken uit je winst op de hoge gasrekening. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie is velen malen kleiner. 

50% minder warmteverlies dan warmtepomp

Bij ruimtes die met infraroodstraling worden verwarmt, is de het overdrachtsverlies maar liefst 50% lager dan bij een warm water vloerverwarming van een warmtepomp. Dit komt doordat infrarood panelen niet de lucht verwarmen, maar direct de objecten. Bij deze techniek wordt stralingswarmte gebruikt. De objecten, zoals vloer, banken en muren houden de warmte lang vast. Dit resulteert in minder warmteverlies via de bouwconstructie. Dit verklaart ook waarom een warmtepomp te koud is als je geen bijverwarming erbij gebruikt. Wil je weten welke infrarood panelen het beste bij jouw warmtepomp passen? Neem daarvoor contact op met de adviseurs van Infraroodpaneel.nl. 

Combineer warmtepomp met infrarood panelen

Is jouw warmtepomp te koud? De oplossing is om de lage temperatuur warmtepomp te combineren met de hoge temperatuur infrarood verwarming. Je hebt het daardoor nooit meer koud en je profiteert van een lage energierekening, mits je warmtepomp goed ingeregeld is en je een goed geïsoleerde woning hebt. Dat wil zeggen tenminste HR++ glas, een goede vloerisolatie, gebruik geen roosters voor ventilatie, maar winddrukgeregelde roosters. 

Heb je het nog te koud? Stap dan over op infrarood panelen als hoofdverwarming. Voordeel is dat dit een hoge temperatuur kachel is, geen onderhoudskosten hebt, de installatie eenvoudig en snel is. Bovendien is de stralingswarmte niet gevoelig voor tocht en is ook zeer geschikt in niet goed geïsoleerde woningen. Doordat niet de lucht wordt opgewarmd, maar direct de objecten is er ook geen stof circulatie in de woning. 

Warmtepomp te koud, koop infrarood panelen. All electric is de oplossing voor de toekomst, je betaalt per kWh. Gebruik groene stroom in combinatie met zonnepanelen op je dak. Op deze manier ben je nog duurzamer uit, CO2 neutraal en het bespaart je flink op de kosten. Wil je meer weten over zuinig huis verwarmen met infrarood panelen al dan in combinatie met warmtepomp? Neem contact op met de experts van Infrarood verwarming. Je kan de zuinige verwarming kopen in de online winkel van Infraroodpaneel.nl

stopcontact verwarming infrarood verwarming verbruik infrarood verwarming nadelen elektrische kachel energiezuinig warmtepaneel

Hoe ziet een warmtepaneel eruit?

Een infrarood warmtepaneel is een rechthoekig of vierkant paneel van 1,7-2,2 cm die stralingswarmte afgeeft. Aan de voorkant zit een afgifteplaat die zorgt voor de verspreiding van de infrarood warmtestraling in de kamer.

Lees verder »