Verwarmen met een elektrische radiator

Huis verwarmen met infrarood panelen, hoe werkt dat?

Een huis verwarmen met infrarood panelen, hoe gaat dat in zijn werk? Waar pas je de IR panelen toe en hoe? Bij onze Duitse buren is verwarmen met infrarood panelen al jarenlang een bekend vorm van huisverwarming. In Nederland wordt het steeds meer ontdekt en stappen mensen over op duurzaam verwarmen met infrarood panelen.

Elektrisch verwarmen met infrarood is een zeer goed alternatief voor wie geen of minder gas wilt verbruiken. We leggen je meer uit over hoe je infrarood verwarming kan toepassen als duurzame verwarming huis. En wat de mogelijkheden zijn voor huis verwarmen met infrarood panelen. 

Ruimte verwarmen met infrarood panelen

Verwarmen met infrarood panelen

Een ruimte verwarmen met infrarood panelen werkt anders dan de traditionele vorm die wij convectieverwarming noemen. Hierbij wordt de lucht in de ruimte verwarmd, door bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming. Iedereen weet dat warmte eerst stijgt. Voordat de warmte beneden is ben je enige tijd verder. De warme lucht wordt vervolgens gecirculeerd in de kamer. 

Verwarmen met infrarood panelen werkt anders. Deze werken middels stralingswarmte. Daarbij wordt niet de lucht verwarmd, maar direct de objecten in het stralingsgebied. Stel je voor dat je een infrarood paneel boven het zitgedeelte hangt, dan worden jijzelf en de bank opgewarmd door de stralingswarmte. Dit voelt heel comfortabel aan. 

De infrarood panelen werken op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in stralingswarmte. Hierbij komt dus geen gebruik van gas aan te pas. Met infrarood panelen verwarm je gasloos en dus duurzaam je woning of andere ruimte.

Iedereen weet dat we in 2050 met zijn allen van het gas af moeten zijn, dat hebben we namelijk afgesproken in het Klimaatakkoord. Je huis verwarmen met infrarood panelen is daarbij een zeer goede optie. Infrarood verwarming kan je namelijk toepassen als hoofdverwarming of als bijverwarming. We leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat. 

metaal plafond verwarmen met infrarood

Infrarood panelen als hoofdverwarming

Gasloos huis verwarmen

Infrarood panelen als hoofdverwarming is een hele goede keuze. Vaak wordt gedacht dat IR panelen vooral bedoeld zijn als bijverwarming. Het is een veelgebruikte toepassing, maar het is niet de enige oplossing. 

Infraroodpanelen zijn namelijk toe te passen in verschillende situaties. Het is dan ook belangrijk om echt per woning of object te kijken naar de status, de wensen en de mogelijke toepassingen. 

In eerste instantie is een goed geïsoleerde woning energiezuiniger om te verwarmen dan een slecht geïsoleerde woning. Het is daarom altijd van belang om de woning zo goed mogelijk te isoleren. Dit scheelt gewoonweg in de verwarmingskosten. Of dit nu met convectiewarmte of infraroodstraling is. 

Het voordeel van infrarood verwarming is dat je deze ook zeer goed kan toepassen in huizen die bouwkundig niet geschikt zijn voor een warmtepomp of het bijbehorende warmteafgiftesysteem. Denk bijvoorbeeld aan monumentale panden of panden waar geen ruimte of mogelijkheid is om vloerverwarming aan te leggen. 

Ook zijn er woningen die niet goed geïsoleerd kunnen worden. Bij deze woningen kan je heel goed infrarood panelen inzetten, alsmede een warmtepomp. Dit zijn eigenlijk de enige twee duurzame opties voor gasloos huis verwarmen.

Infrarood panelen als hoofdverwarming zijn een voordelige keuze. Om in warm tapwater te kunnen voorzien, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een (warmtepomp)boiler.

Infrarood panelen verbruiken in verhouding wel iets meer stroom dan een warmtepomp, als het gaat om de toepassing als hoofdverwarming. Dit verschil is overigens niet zo groot als velen denken. Daarnaast kun je dit voor een deel van het jaar ook ondervangen door een extra zonnepaneel te plaatsen. 

Infrarood verwarming vs warmtepomp

Lage aanschafkosten infrarood verwarming

Bij infrarood verwarming vs warmtepomp is een grote winst te behalen op de aanschafkosten. Een groot voordeel van infrarood panelen als hoofdverwarming ten opzichte van een warmtepomp systeem zijn de aanschafkosten. Zeker in het geval van bestaande woningen. Een warmtepomp aanschaffen vergt namelijk een diepe tast in de buidel. 

Bij bestaande woningen en zeker bij oudere woningen moet ook nog eens veel verbouwd worden om de woning geschikt te maken voor een huis verwarmen middels een warmtepomp systeem. Deze hoge investering is dan ook niet voor iedereen mogelijk. 

Infrarood panelen daarentegen vergen geen ingrijpende verbouwingskoten en hebben een lagere aanschafprijs. Ook als je gaat verhuizen kan je de warmte panelen eenvoudig meenemen naar de nieuwe woning. Dit is voor velen waarom huis verwarmen met infrarood panelen een uiterst aantrekkelijke optie is. 

Infrarood paneel als bijverwarming

Energiezuinige bijverwarming

Naast het gebruik als hoofdverwarming, is de toepassing van infrarood paneel als bijverwarming een uitstekende oplossing. Wie bijvoorbeeld nu nog gebruik maakt van een cv-ketel of andere vorm van verwarmen op gas, kan stap voor stap de gasrekening verlagen door te beginnen met infrarood paneel als bijverwarming. 

Je kan hiermee eenvoudig starten door bijvoorbeeld eerste een IR paneel op de werkkamer op te hangen. Vervolgens kan je in deze ruimte de hoofdverwarming uitdraaien. Als je in de werkkamer aan het werk bent, zet je het infrarood paneel als bijverwarming aan. 

Op deze manier kan je kamer voor kamer de gasverwarming vervangen door elektrische infrarood panelen. IR panelen kan je tevens afzonderlijk van elkaar aansturen, waardoor je niet een duur verwarmingssysteem moet aanzetten om enkel één kamer van warmte te voorzien. Je bespaart met een bijverwarming direct op de energiekosten. 

Je kan er ook voor kiezen om IR panelen te combineren met een warmtepompsysteem. De warmtepomp wordt vaak ingezet als laag temperatuur vloerverwarming. Pas daarbij infrarood panelen toe als bijverwarming voor de koudere zones in huis. Of op de plekken waar je extra warmte nodig hebt. Het ene verwarmingssysteem sluit het andere niet uit. 

Handdoekdroger infraroodpaneel met foto in badkamer

Infrarood verwarming badkamer

Elektrische verwarming badkamer

Een infrarood verwarming badkamer is een goed voorbeeld waarbij een infrarood paneel als bijverwarming wordt ingezet. Vaak staat de badkamer verwarming de hele dag aan, terwijl de warmtevraag maar twee keer een half uur per dag is. Omdat deze half uurtjes niet exact te plannen zijn, wordt de badkamer ruimte de hele dag verwarmd. Dit geldt overigens niet alleen voor de badkamer verwarming, maar ook voor verwarming in werk- en studeerkamers. 

Met IR verwarming kan je deze ruimtes snel op de gewenste temperatuur krijgen en is verwarmen alleen nodig tijdens het gebruik van deze ruimte. Dit is dus een heel efficiënte manier van huis verwarmen. Door alleen de ruimte te verwarmen wanneer je deze gebruikt, levert dit al snel een besparing op van zo’n 20% ten opzichte van een conventionele verwarming.

Gebruiksgemak en comfort

Infrarood verwarming voordelen

Eén van de grote infrarood verwarming voordelen is het gebruiksgemak. Infrarood panelen hebben verschillende opwarmtijden. De panelen zijn binnen enkele minuten al op temperatuur, waardoor je snel en flexibel aan de warmtevraag voldoet. 

Met een conventionele verwarming duurt het vaak lang om een ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. We stellen hiervoor de thermostaat in op een bepaalde temperatuur en tijdstip, zodat de ruimte tijdig warm is. Dat kost veel energie. Je moet namelijk van tevoren inspelen op de warmtevraag. 

Dit geldt nog meer voor een lage temperatuur verwarmingssysteem. Deze heeft nog langer de tijd nodig om een ruimte op temperatuur te krijgen. Een lage temperatuur verwarming is bijvoorbeeld een warmtepomp voor de vloerverwarming. 

IR verwarming daarentegen heeft een veel kortere reactietijd, waardoor je direct energie bespaart. Het is dan ook aan te raden om de panelen aan te sluiten op slimme thermostaten, bijvoorbeeld met een aanwezigheidsmelding. Daarmee stel je de warmtevraag heel specifiek af op het gebruik. 

Een ander groot voordeel wat door gebruikers van IR panelen vaak wordt genoemd is het comfort. Gebruikers van infraroodverwarming geven aan dat de warmte heel comfortabel aanvoelt. Bovendien is de installatie infrarood panelen eenvoudig en snel. 

Daarnaast biedt IR verwarming een oplossing voor mensen met allergieën. Bij conventionele verwarming is er veel luchtverplaatsing. En dus ook verplaatsing van stofdeeltjes en pollen plaatsvindt. Dit is bij infraroodverwarming veel minder het geval. Bij IR verwarming is er namelijk geen luchtcirculatie, waardoor je profiteert van een schoner en gezonder binnenklimaat. 

Kinderkamer

Veiligheid infrarood verwarming

Hoge temperaturen

De veiligheid infrarood verwarming is natuurlijk een belangrijk punt. Een infraroodpaneel kan een hoge temperatuur bereiken. De voorkant van een infrarood verwarming kan wel ruim 100 graden worden. Toch hoef je niet bang te zijn dat kinderen of huisdieren zich aan de panelen branden. Ze zijn namelijk aanraakveilig. 

De panelen hang je bij voorkeur aan het plafond. Dan werken ze optimaal omdat er niets tussen het paneel en het object zit wat de straling kan blokkeren. Indien een infraroodpaneel aan het plafond hangt, is er géén risico op verbranding. 

Echter is het niet in alle gevallen mogelijk om infrarood panelen plafond te bevestigen. Je monteert dan de IR panelen aan de muur, bij voorkeur op de hoogte waarop je ook een schilderij zou hangen. Je wilt namelijk niet dat er bijvoorbeeld een dressoir of ander meubelstuk voor staat, dat de straling blokkeert. Obstructie vermindert namelijk de warmte-afgifte van het paneel. 

Duurzame verwarming huis

Investeren in duurzaamheid

Bij de investering van een duurzame verwarming huis spelen twee factoren vaak een grote rol. Ten eerste de investeringskosten en ten tweede de duurzaamheid. Geen enkele woning is hetzelfde en daarom is er ook niet één beste oplossing voor duurzame verwarming huis. Als we over duurzaam verwarmen spreken gaat het altijd om maatwerk. 

Bij de kosten is het belangrijk om niet enkel en alleen naar de investeringskosten te kijken. De kosten zijn meer dan alleen investeren in duurzaamheid. We noemen dit de Total Cost of Ownership (TCO). Dat zijn de totale kosten die over de gehele levensduur van de installatie gemaakt worden. 

Een voordeel van infrarood verwarming is dat ze een lange technische levensduur hebben, van zo’n 20 jaar of meer. En dat de investeringskosten vrij laag zijn. Bij elektrisch verwarmen is het daarnaast belangrijk dat je altijd groene energie gebruikt. Energie die op een duurzame wijze is opgewekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen op je eigen dak of energie die gewonnen is door windparken. 

infrarood verwarming goedkoop

Infrarood panelen kopen

Waar op letten bij de aanschaf?

Je bent overtuigt van de toepassing van infrarood verwarming. Waar let je op bij infrarood panelen kopen? Het is belangrijk dat je kiest voor een vakkundige leverancier, die verstand heeft van zaken. Bij infrarood panelen kopen is het van belang om van te voren goed uit te rekenen wat de benodigde capaciteit is, zodat je niet teveel of juist te weinig IR panelen om je huis comfortabel te verwarmen. 

De verschillende keurmerken zijn ook belangrijk bij infrarood panelen kopen. Hoewel er nog geen specifieke keurmerken zijn voor infrarood panelen, kan je wel kijken naar keurmerken voor productveiligheid, zoals TÜV of KEMA-keurmerken. 

Kies in ieder geval altijd voor een paneel met CE-keuring. Deze keuring geeft aan dat de fabrikant verklaart dat het product voldoet aan de wettelijke veiligheidsregels binnen de Europese Unie. 

Infrarood verwarming valt momenteel nog onder de elektrische verwarming. In de nabije toekomst komt er een uitbreiding op deze norm, waarbij word vastgelegd wat wel en wat niet een infraroodverwarming is. Dit zal gebeuren volgens een vaste definitie. Ook komt bij deze aanvulling duidelijkheid over de stralingsfactor en de werkingsgraad van de warmtepanelen. Dit is een belangrijke aanvulling op de bestaande norm. 

Consumenten weten daardoor beter waar ze aan toe zijn en de panelen onderling kunnen beter worden vergeleken. Daarnaast zullen de infrarood verwarming fabrikanten die zeggen aan deze norm te voldoen ook getest worden. Dit om de hoge kwaliteit te waarborgen. 

Wil je meer weten over de toepassing van IR verwarming? Of wil je ook duurzaam je huis verwarmen met infrarood panelen. Neem dan contact met ons op . We leggen je graag alles uit over de verwarmingsmogelijkheden huis. Meer informatie vind je ook in ons magazine infrarood verwarming. De infrarood verwarming voordelen nadelen of is infrarood verwarming goedkoop?

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.