Kies voor infrarood nieuwbouw verwarming
Infrarood verwarming in nieuwbouw woningen is een verstandige keuze. De meeste verwarmingssystemen in Nederland zijn gebaseerd op lucht verwarming. Denk hierbij aan de traditionele centrale verwarming installatie.
Decennia lang was er ook voldoende en goedkoop gas voorhanen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in Nederland de woningen en gebouwen in de komende jaren van het aardgas af moeten. Oftewel, gasloze of all electric woningen.
Dit betekent dat we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen dan alleen op gas. En daar komen natuurlijk de infrarood panelen om de hoek kijken. Infrarood verwarming is al lang geen onderschoven kindje meer. Verwarmen door middel van infrarode stralen is modern, duurzaam en gasloos!
Gasloos verwarmen met infrarood nieuwbouw verwarming
Alle nieuwbouw wordt al zonder gas aansluiting gebouwd. Bewoners zijn op zoek naar de beste oplossing voor hun nieuwe huis of appartement te verwarmen. De opties voor gasloos verwarmen zijn via een ventilatiesysteem, infraroodpanelen of warmtepomp.
Echter de eerste twee zijn wederom een manier waarbij de lucht wordt verwarmd. Infrarood panelen daarentegen warmt niet de lucht op, maar de objecten en mensen die in de ruimte staan.
De muren, vloeren, plafond en meubels worden direct verwarmd met lange golf infrarood c-stralen. De golflengte van de warmtestralen is vergelijkbaar met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke Uv-straling.
De infraroodstralen raken je huid en dringen tot slecht 0, 3 mm je huid binnen. Dit is heel oppervlakkig, maar het geeft je wel een aangenaam warm gevoel.
De objecten die in de kamer staan slaan de warme stralen op, vervolgens weerkaatsen ze de warmte weer terug de kamer in. Personen die zich binnen drie meter van het verwarmingspaneel bevinden voelen direct de warmte. Deze manier van elektrisch verwarmen is duurzaam en je stoot geen CO2 uit.
Infrarood panelen zijn goedkoop en duurzaam
Om een constante kamer temperatuur te bereiken met luchtverwarming moet de hele ruimte goed worden verwarmd. Bij een warmtepomp installatie is het van groot belang dat de woning zeer goed is geïsoleerd, zodat er weinig warme lucht kan ontsnappen.
Bij infrarood panelen is dat niet nodig. Uiteraard zijn goed geïsoleerde woningen altijd goed, maar het is geen vereiste voor infrarood verwarming.
Bij de ventilatie van een woning gaat met infrarood panelen minder warmte verloren, omdat de objecten de warmte vasthouden. Waardoor de kamer temperatuur slechts enkele graden zakt.
Zodra je bij een convector kachel een raam openzet om te luchten, ontsnapt de warme lucht direct naar buiten. Hierdoor koelt het heel snel af in je kamer, met als gevolg dat je de thermostaat hoger zet. Dit is verspilde energie.
Een elektrische kachel met infrarood is duurzaam, goedkoop en zuinig in verbruik.
Infrarood verwarming uiterst geschikt voor nieuwbouw
Infrarood verwarming in een nieuwbouw woning is uiterst geschikt, omdat een ir paneel weinig energie nodig heeft om een goed geïsoleerd huis op de gewenste temperatuur te brengen. Nieuwbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor het binnenklimaat al snel aangenaam is.
Als voorbeeld, wanneer het buiten nul graden Celsius is, is het binnen nog 16 graden Celsius. Een infraroodpaneel hoeft maar weinig bij te warmen om de temperatuur naar 20 of 21 graden Celsius te brengen. Dit scheelt aanzienlijk in de verbruikskosten op elektriciteit. En om deze reden is infrarood verwarming nieuwbouw een uiterst geschikte oplossing voor gasloos verwarmen in een nieuwbouw huis.
Infrarood verwarming met warmtepomp voor warmwater
We zijn het eens dat we een infrarood verwarming in de nieuwbouw woning plaatsen. Maar het warmwater moet ook voorzien worden zonder gas. De oplossing is eenvoudig.
Plaats naast de infraroodverwarming een warmtepompboiler voor warm tapwater. Beide systemen zijn duurzaam en verbruiken eveneens minder energie. Doordat de pomp warmte onttrekt uit de buitenlucht, is deze drie keer zo zuiniger als een normale elektrische boiler.
De warmtepomp boiler haalt de warmte uit de lucht. Deze warme lucht wordt gebruikt om het water op te warmen. Hoe groter het verbruik van warm water, hoe interessanter het daardoor wordt om een warmtepomp boiler aan te schaffen. Een warmtepomp boiler kost ongeveer 2.500 euro.
Infrarood panelen met slimme boiler voor warmwater
Een andere oplossing voor de warmwater voorziening is een slimme boiler. Deze hoogwaardige elektrische boiler heeft het voordeel dat ze het water in de ketel eenmaal per week opwarmen tot 70° Celsius. De reden hiervoor is om de legionella bacterie tegen te gaan. Veilig en schoon.
Met een slimme boiler kan je tot maar liefst 40% besparen op de stroomkosten.
Kostenvergelijk tussen warmtepomp, gaskachel en infrarood verwarming
Voor de warmtepomp en gaskachel heb je een stookruimte nodig. Maar vergeet ook niet de kosten die je maakt voor de aanleg van leidingen en radiatoren.
De installatie van de verwarming nieuwbouw kost daardoor ongeveer 15.000 euro. De aanleg van de radiatoren en leidingen kosten gemiddeld nog eens 3.000 euro. Daarboven op moeten de jaarlijkse onderhoudskosten nog opgeteld worden.
Bij gasverwarmingen zijn de kosten op onderhoud ongeveer 180 euro per jaar en 40 euro voor elektriciteit (regel- en circulatiepomp).
Een warmtepomp kost naar schatting jaarlijks 150 euro aan onderhoud en 40 euro aan elektriciteit voor de circulatiepomp.
Daarentegen hebben infrarood panelen geen onderhoud nodig. De ir panelen gaan rustig 30 jaar lang mee zonder enige kosten aan onderhoud. Kortom, bij een infraroodpaneel spendeer je 0 euro aan onderhoud.
Daarnaast is de installatie van infrarood stralingspanelen eenvoudig en snel. Je hoeft namelijk geen leidingen aan te leggen of een schoorsteenveger te laten langskomen. De enige kosten die jou zou kunnen hebben bij de installatie is de aanleg van een elektriciteitskabel naar het ir paneel, mocht er geen stroom voorziening in de buurt zitten.
Vraag om advies om jouw nieuwbouw woning te verwarmen
Kort samengevat kies je voor het verwarmen van je nieuwbouw appartement of eengezinswoningen voor infrarood verwarming.
Wij adviseren je van tevoren infrarood panelen advies in te winnen bij één van onze deskundige adviseurs. Zij kunnen precies een juiste berekening maken van het aantal panelen wat je nodig hebt, het vermogen en daarnaast welk type ir paneel je wilt hebben.
Een groot of klein paneel en welke soort, bijvoorbeeld een infrarood paneel spiegel, infrarood paneel met fotoof krijtbord keuken paneel.
Lees verder op onze website over de keuze van de ir panelen of kom langs bij één van onze showrooms en ervaar direct de aangename warmte. Je kan natuurlijk ook gelijk een bezoek brengen aan onze online infrarood verwarming winkel.
Verwarmen door middel van infrarood verwarming nieuwbouw is slim, zuinig, duurzaam en modern!