Misverstanden over de werking van infrarood panelen
Over de werking van infrarood panelen bestaan helaas misverstanden. Dit heeft invloed op de keuze van consumenten voor de aanschaf van een infrarood verwarming.
Het is dan ook de hoogste tijd om deze misverstanden te weerleggen. Misvattingen over hoe werkt een infrarood paneel.
Alle infrarood panelen zijn gelijk
Niet alle infrarood panelen zijn gelijk aan elkaar. Er zijn fabrikanten die hun verwarming verkopen als een infrarood verwarming, terwijl deze niet voldoen aan de eisen.
Ze voldoen bijvoorbeeld niet aan de hoge veiligheidsnormen. Daarnaast zenden de panelen weinig of geen infrarood stralen uit naar de omgeving. Criterium is dat een infraroodpaneel minimaal 40 procent stralingsrendement moet geven. Ze zijn tevens niet duurzaam en voldoen niet aan de behoeften van de klant.
Momenteel zijn er in Nederland nog geen bindende normen, wanneer een leverancier zich een verkooppunt van infrarood panelen mag noemen.
Doordat de markt nog niet beschermd is, zijn er grote verschillen in kwaliteit te vinden. Een veel voorkomende klacht is dat de muur achter het ir paneel veel te warm wordt. Deze warmte gaat verloren.
Bij een kwalitatief goede infrarood verwarming is dit namelijk niet het geval, doordat de achterzijde van het paneel op een speciale manier is verwerkt. Tevens zie je ook grote verschillen in materiaal keuze van de panelen. En ook de materialen voor bevestiging laten vaak te wensen over.
Dit is jammer, want de echte hoge kwalitatieve infrarood panelen warmte zijn juist duurzaam, robuust, modern en zeer zuinig in gebruik.
De drie golflentes van infrarood straling
Infrarood stralen kan je onderverdelen in drie golflengtes, te weten A, B en C straling. We leggen kort de verschillen uit.
Infrarood-A:
Korte golf stralen, ook wel infrarood stralers genoemd. Hebben een oppervlakte temperatuur van ten minste 900° Celsius. Ze gloeien rood en liggen vlakbij het zichtbare licht.
Ze vereisen vrijwel geen opwarmtijd. Heeft een stralingscomponent van meer dan 90%. De stralingswarmte wordt nauwelijks beïnvloed door tocht of wind. De spots zijn daarom ideaal voor toepassingen buiten.
Infrarood-B:
Middengolf infraroodstralers zenden infrarood stralen uit tussen 1.400 en 3.000 nm. Ze hebben een oppervlakte temperatuur van 300 tot 900° Celsius. Ze worden donker stralers genoemd, omdat ze geen licht genereren. Worden vooral ingezet in gesloten ruimtes waar er een verhoogde behoefte aan warmte is.
Infrarood-C:
Dit is de lange golf infrarood straler en bereikt een oppervlakte temperatuur van maximaal 200° Celsius. De wand panelen worden tussen de 85 en 120° Celsius. De plafond panelen bereiken een temperatuur van maximaal 190° Celsius.
Doordat de maximale straling in het infrarood bereik ligt, is de term infrarood verwarming ontstaan. Infrarood verwarming is ideaal voor huis verwarmen. Alsmede voor het verwarmen van bedrijfspanden, winkels en grote hallen.
Infrarood paneel is hetzelfde als elektrische kachel
Nee, een infrarood paneel en een elektrische kachel zijn niet gelijk aan elkaar. De term infraroodpaneel verwijst naar de wijze van verspreiding van warmte. De elektrische verwarming is naar de energie bron vernoemd.
Naast infrarood stralen verwarmen elektrische kachels ook de lucht, net als andere convectie kachels. Infrarood panelen verspreidt de warmte via lange warmtegolven (ir-c stralen).
Er bestaan gaskachels en verwarmingen op elektriciteit die warmtestralen uitzenden. Bijvoorbeeld een terrasverwarming op gas, is een infrarood verwarming die warmte levert zonder elektriciteit.
Infrarood panelen zijn energie slurpers
Dit is al helemaal niet waar. Infrarood panelen zijn zeker geen energie slurpers. In tegendeel infrarood verwarming verbruik is juist uiterst zuinig en bovendien duurzaam.
De infrarood stralen warmen de objecten in de kamer op. Deze objecten houden de warmte vast. Tevens reflecteren de ir stralen op bijna alles wat zich in de ruimte bevindt. Daardoor voel je van alle kanten de warmte.
Doordat de objecten de warmte zo goed vasthouden, kan je gerust een raam openzetten om de kamer te luchten zonder dat je veel warmteverlies hebt.
Ten opzichte van een conventionele verwarming verlies je niet veel warmte. Bij een cv ketel wordt de lucht verwarmd. Als je een raam openzet om te luchten, verdwijnt de warmte direct naar buiten. De lucht temperatuur zakt gelijk.
Bij elektrisch infrarood warmtepaneel is dit dus niet het geval. Het is een andere manier van verwarmen. Deze vorm van verwarmen is zuinig, warm en duurzaam.
Een ander voordeel is dat de gevoelstemperatuur ander is dan bij een lucht verwarming. Je kan de thermostaat van het ir paneel gerust 2 of 3 graden lager zetten. Je behoudt dezelfde gewenste temperatuur.
In tegenstelling tot een cv verwarming. Weer een energie besparende factor die je per jaar vele euro’s oplevert. Door middel van warmtestralingen kunnen woon- en slaapkamers zeer gelijkmatig worden verwarmd.
Infrarood panelen geven stralingswarmte af die onder de directe verwarming gerekend wordt. Net zoals de zon geeft de straling van ir panelen een directe en prettige warmte. De stralen raken je huid, maar dringen niet naar binnen.
Infrarood panelen verwarmen ook de muren. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de wand. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit in huis en voorkomt daarnaast ook nog eens schimmel vorming.
Gezond en een goede luchtvochtigheid, dat krijg je met een infrarood verwarming in huis.
Lees ook eens de infrarood panelen test resultaten van een architect die een infraroodpaneel heeft uitgetest in zijn kantoorruimte.
Infrarood paneel is alleen geschikt als bijverwarming
Nee, infrarood paneel is geschikt voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming. Infrarood verwarming is natuurlijk beter dan een centrale verwarming. Steeds vaker zien we dat infrarood panelen in de herfst en lente worden ingezet.
Vooral in goed geïsoleerde woningen presteert een infrarood verwarming uiterst goed. Echter is het geen vereist. Infrarood panelen zijn ook in te zetten in bestaande woningen waar de isolatiewaarde lager is.
In het voor- en najaar zijn infrarood panelen ook erg duurzaam. Op de dag heb je vaak de kachel nog niet aan. Zodra de avond valt, voel je de kilheid in je huis. Juist dan zijn ir panelen zeer duurzaam.
Door de korte opwarmtijd, slechts 8 tot 15 minuten, heb je direct warmte in huis. Je hoeft niet eerst de hele cv installatie op te starten om warmte in huis te voelen. Een infrarood paneel kan heel goed in korte tijd direct een ruimte of zone gaan verwarmen.
Het is daarom absoluut de moeite waard om naast je bestaande cv ketel een infrarood paneel te installeren. Bijvoorbeeld infrarood panelen badkamer, waar je in de frisse ochtenden graag wat warmte wilt hebben.
Infrarood panelen zijn voor het gehele jaar een uitstekende oplossing om je kamers aangenaam warm te houden. De warme infraroodstralen zijn gezond voor je. Bij stralingswarmte wervelt er geen stof op en is vriendelijk voor mensen met een allergie of ademhaling problemen.
De infrarood warmtegolven raken je huid binnen, maar dringen niet naar binnen. Dit levert een ontspannen gevoel op. De warmte stalen verlichten ook de pijn bij personen met gewrichtsproblemen en gespannen spieren.
Elektrisch verwarmen is milieu onvriendelijk
Wanneer je elektriciteit afneemt, gebruik dan altijd groene stroom. Infrarood panelen in combinatie met zonne-energie is natuurlijk de oplossing voor gasloos verwarmen. Breng een keer een bezoek aan één van onze infrarood winkels of kijk in onze online shop. Wij geven je graag advies over onze infrarood verwarming oplossingen.
Daarnaast is het duurzaam en het scheelt je op de kosten van elektriciteit. Tevens stoot je op deze manier geen CO2 uit. Voor de warm water voorziening zet je een hr ketel in of een warmtepomp.
Kortom, wie verwarmt met groene stroom kan er zeker van zijn het milieu niet te schaden. Lees ook ons Magazine infrarood verwarming om te zien wat er allemaal mogelijk is met ir panelen.
Lever een persoonlijke bijdrage aan het milieu en stoot geen CO2 meer uit. Geniet daarbij van de moderne, comfortabele en milieu vriendelijke infrarood panelen in jouw woning!