Is infrarood verwarming goedkoop?

Goedkope infrarood verwarming

Infraroodverwarming is goedkoop als we de kosten ervan verdelen in drie soorten. Namelijk de aanschafkosten, verbruikskosten en onderhoudskosten.

Infrarood verwarming kun je inzetten als hoofdverwarming voor het verwarmen van een compleet huis of kantoor. Daarnaast kan een infraroodverwarming dienen als bijverwarming bij het huidige verwarmingssysteem, bijvoorbeeld naast een centrale verwarming.

Elektrisch verwarmen is steeds populairder, omdat je daardoor geen gebruik meer maakt van de vervuilende fossiele brandstoffen. Bovendien stijgen de gasprijzen ook ieder jaar en daalt de elektriciteitsprijs. Het is daarom steeds interessanter en zeker duurzamer om over te stappen op elektrische verwarming. 

Daarnaast is afgesproken in het Klimaatakkoord dat we met z’n allen van het gas af moeten. We kijken daarom naar goedkope alternatieven van huis verwarmen. Daarbij komt de moderne vorm van elektrisch verwarmen om de hoek kijken, zoals duurzaam verwarmen met infrarood panelen of warmtepomp. 

Verwarming kopen

Bij een nieuwe verwarming kopen kijken we natuurlijk naar de aanschafprijs. Dat is namelijk de investering die je doet voor de levensduur van de kachel. Voor een nieuwe kachel kopen geldt dat er geen verwarmingssysteem is met lagere aanschafkosten dan bij een infrarood verwarming kopen. 

Dit komt doordat bij een infrarood verwarming kopen er geen extra kosten bijkomen. Je hoeft namelijk geen leidingen aan te leggen, buizen te leggen of een ruimte in te richten voor de ketel of de warmtepomp. Het enige wat je nodig hebt, is een aansluiting op de elektriciteit. 

Bij verwarming kopen komen dus geen bijkomende kosten om de hoek kijken voor de installatie. Daarnaast kun je de installatie zelf doen. Je hoeft alleen vier gaten te boren en de verwarming aan de muur of plafond te bevestigen. Vervolgens sluit je de infrarood verwarming aan op de elektra. Dit kan door een stekker in het stopcontact of direct op de elektra. 

Bij infrarood panelen installeren is het belangrijk dat je de juiste positie in de kamer bepaalt en dat het warmtepaneel voldoende wattage heeft voor de ruimte. Hier wordt nog wel eens een vergissing in gemaakt. Als je een paneel koopt met een te laag vermogen voor de ruimte, dan blijft het warmtepaneel constant branden. Dat kost veel energie en dus geld.

Infrarood paneel prijs

De infrarood paneel prijs is afhankelijk van het vermogen, de afmeting en het merk. De aanschafprijs van een verwarmingspaneel start vanaf 159 euro voor kleine metalen infrarood panelen van 200 watt van 60×60 cm van Alkari. Afhankelijk van de uitvoering, afmeting, vermogen en merk kan de prijs infrarood verwarming oplopen tot duizend euro. 

Verstandig is om je altijd goed te laten adviseren welke afmeting en vermogen je nodige hebt om de ruimte te voorzien van voldoende warmte. Vraag hiervoor een expert van Infraroodpaneel een warmte berekening voor je te maken. Zo ben je gegarandeerd dat je de beste infrarood verwarming en een goedkope infrarood verwarming voor de ruimte koopt. 

Je hoeft niet een groter vermogen te kopen, als dat niet nodig is. Dit is bepalend voor de infrarood paneel prijs. Vraag daarom altijd een expert om advies over wat kost een infrarood paneel voor mijn situatie.

Bij infrarood verwarming kopen als hoofdverwarming zijn de gemiddelde aanschafkosten:
– Appartement tussen de 2500 en 8500 euro.
– Eengezinswoning tussen de 5500 en 12.000 euro.
De installatiekosten zijn nihil en er komen geen andere kosten bij. 

De aanschafprijs warmtepomp ligt een stuk hoger. Afhankelijk van de grootte van de woning ligt de prijs warmtepomp tussen de 8500 en 19.500 euro. Daarbij komen ook nog de installatiekosten en het aanleggen van de buizen naar de kachels in de kamer. Bovendien moet je ook ruimte reserveren voor de warmtepomp installatie. 

Kortom, de aanschafkosten van infrarood panelen zijn veruit het goedkoopst! Je vindt geen goedkoper verwarming systeem in de aanschaf dan een infraroodverwarming. En dat is waarom infrarood panelen kopen een slimme keuze is.

Verbruikskosten infrarood verwarming

De verbruikskosten infrarood verwarming zijn bijzonder laag. Is infrarood verwarming goedkoop in het verbruik? Deze vraag beantwoorden we gelijk met een ja, infrarood verwarming is goedkoop in het verbruik. De hoge kwaliteit warmtepanelen van Infraroodpaneel zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. 

De verschillen in kwaliteit van infrarood stralingspanelen zijn aanzienlijk. De belangrijke onderdelen van een ir warmtepaneel moeten aan hoge test- en keuringseisen voldoen. Zoals de warmtegeleider, bekabeling, voorkant, paneel, isolatie en thermostaat. 

Alleen op deze manier wordt een lange levensduur gegarandeerd en een logisch hoog rendement bereikt. Infraroodpaneel levert alleen hoogwaardige panelen met lange levensduur. Ze dragen keurmerken als “Made in Germany”, TÜV, VDE en RoHS. 

De verbruikskosten energie berekenen kun je door een infrarode expert van Infraroodpaneel laten doen. Om een berekening te maken van de infrarood verwarming, moeten we weten wat de warmtevraag is. Bij bijvoorbeeld een goed geïsoleerd huis heb je ook weer minder energie nodig om de ruimte warm te krijgen. 

Het is belangrijk om op te merken dat iedere kamer afzonderlijk moet worden berekend. Niet alle kamers worden even vaak gebruikt, waarbij dus een andere warmtebehoefte ontstaat. Welke vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen kunnen onze adviseurs voor je berekenen. 

Verbruikskosten berekenen

We kunnen verbruikskosten berekenen aan de van een voorbeeld berekening. De kosten voor elektrische verwarming berekenen met infrarood straling:

Uitgangspunt is een verwarmd oppervlak van 100 vierkante meter (m²), een plafondhoogte van 3 meter en een gemiddelde isolatie. Het verwarmingssysteem produceert 60 watt per vierkante meter. Er wordt ook uitgegaan van een verwarmingsperiode van 180 dagen van elk zeven uur.

Het jaarlijkse verbruik wordt dan als volgt berekend:
Verwarmd oppervlak (100 m²) × vermogen van het verwarmingssysteem per m² (60 W) × 7 uur × 180 verwarmingsdagen. Het resultaat wordt gedeeld door 1000 (omrekening van watt naar kilowatt). Je komt dan uit op een verbruik van 7560 per kWh per jaar. 

Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,22 euro zijn de verbruikskosten (7560 kWh × 0,22 euro) 1.663,20 euro. 

Met dezelfde informatie kun je bovendien een berekening voor een gas- of olieverwarming maken. De kostenbesparing op verbruik met een infrarood verwarming ligt meestal tussen de 30 en 50%. Dit is een aanzienlijke besparing.

Daar komt ook nog bij dat een infrarood verwarming op een zuinige manier direct de vaste objecten en mensen in de kamer verwarmd. Dit is een andere manier dan een luchtverwarming, waarbij de lucht wordt verwarmd. Ook hierbij haal je een kostenbesparing op het verbruik. 

Gebruik daarbij een slimme thermostaat verwarming waardoor je nog meer bespaart op de verhuiskosten. Wil je nog duurzamer en goedkoper uit zijn, zorg dan voor eigen zonne-energie opgewekt door zonnepanelen op dak. De energie kun je dan in de winter gebruiken om de infrarood verwarming te voorzien van duurzame stroom. 

Verwarming onderhoud

Het verwarmingonderhoud kosten bij infrarood verwarming kunnen we kort over zijn. Die zijn er namelijk niet. Je hebt geen kosten aan onderhoud elektrische verwarming infrarood, omdat deze geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. Je kunt het doen zonder schoorsteenveger. 

Bij onderhoud centrale verwarming op gas moet je altijd het systeem ontluchten, water en jaarlijkse onderhoudsbeurt plegen. Dit hoort bij onderhoud elektrische verwarming tot de verleden tijd. Bij een centrale verwarming of warm waterpomp ben je al snel hoenderen euro’s per jaar kwijt aan verwarming onderhoud. Bij infrarood verwarming geniet je van een onderhoudsvrij leven!

Infrarood verwarming vergelijken

Bij infrarood verwarming vergelijken moet je dus verder kijken dan alleen naar de aankoopprijs. Zodra je infrarood verwarming vergelijken wilt met bijvoorbeeld een warmtepomp let je op de volgende punten: 

1. Warmtecomfort:
Wat is het comfort van de warmte, hoe wordt de warmte ervaren?
Hoe ervaren bijvoorbeeld de bewoners de opwarmtijd die nodig is voor het bereiken van een comfortabel warm gevoel. Met de infrarood panelen heb je binnen enkele minuten direct warmte. Een warmtepomp heeft een dag nodig om op te warmen.

2. Energieprestatie:
Hoeveel is het werkelijke energieverbruik, waarbij de temperatuur comfortabel voelt. 

3. Wat zijn de Total Costs of Ownership (TCO)?
De TCO zijn de totale kosten van de investering, onderhoud, installatie en energieverbruik over de gehele levensduur van de installatie. 

4. Opwekking van duurzame energie:
Bij toepassing van ir verwarming en warmtepompen is het vanzelfsprekend dat de woning of het gebouw zelf energie opwekt, bijvoorbeeld door zonnepanelen. De vraag is hoeveel duurzaam opgewekte energie er nodig is om aan de energievraag van de hele woning te voldoen. Dit is inclusief koken en warm tapwater.

Infrarood verwarming heeft een technische levensduur van 20 tot 30 jaar, de installatie infrarood panelen zijn nihil, geen onderhoud en het verbruik is laag. Bij een all-electric woning wordt altijd aanbevolen om te investeren in zonnepanelen, waardoor de verbruikskosten voor elektra enorm dalen. Goed voor het milieu, geen CO2-uitstoot en goed lage verbruikskosten. 

Wil je meer weten over infraroodpanelen en onze toebehoren? Lees dan ons tijdschrift infrarood verwarming. Of kom een keer langs bij een van onze showrooms waar onze experts je advies geven over elektrisch verwarmen met infrarood panelen. Ze leggen je uit waarom infrarood verwarming voordeliger dan warmtepomp is. Of koop direct in onze online shop.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.