Installatie infrarood panelen

Tips voor installatie infrarood panelen

De installatie van infrarood panelen is eenvoudig en snel en kan je zelf doen. Je hoeft geen rekening te houden met het leggen van extra leidingen zoals bij een cv ketel installatie. Controleer van tevoren wel een aantal basis stappen voordat je in de muur gaat boren. 

Heb je bijvoorbeeld al de juiste plek gekozen voor je infraroodpaneel, zodat je optimaal gebruikt maakt van de warmtestraling? Heb je de muur of plafond gecontroleerd op sterkte en stevigheid? Is er een elektra aansluiting aanwezig?

Je monteert infrarood panelen wand op plafond. Controleer altijd de wand op sterkte en ook stevigheid, want de verschillende materialen vereisen namelijk ook andere schroeven of moeren. 

Indien er geen elektra aansluiting in de buurt zit, schakel dan een elektricien in om de juiste kabels te trekken. 

Bepaal de juiste positie voordat je aan de montage van het ir paneel begint. Obstructie van de infrarood straling vermindert namelijk de warmte verdeling. Het is het beste om het infrarood paneel zo te plaatsen, dat de te verwarmen objecten en de muur binnen een afstand van 3 meter liggen.

Het bereik van een infraroodpaneel is in het algemeen maximaal 3 meter. Het is afhankelijk van de kwaliteit en technologie. De stralingshoek van de infrarood stralen is ongeveer 100-120 graden, maar soms ook 160 graden. 

Je kan altijd een vakman via ons inschalen die de panelen voor je installeert. 

Infrarood panelen als hoofdverwarming

Checklist voor zelf installatie infrarood panelen

Voordat je aan de installatie van de infrarood panelen begint, raden wij je aan om onderstaande checklist door te nemen. 

 • Welke zones in de kamer wil je verwarmen?
 • In welk gedeelte van de kamer breng je de meeste tijd door?
 • Kies ik voor wand- of plafond montage?
 • Waar bevinden zich de buitenmuren? Deze zijn namelijk het koudst en is aanbevolen om deze te verwarmen. 
 • Heb ik een verlengkabel of kabelgoot nodig voor de installatie? 
 • Is er een groot raampartij aanwezig? Glas kan namelijk de warme stralen niet opslaan en weerkaatsen, waardoor warmteverlies ontstaat. 
 • Is het mogelijk om het paneel direct onder het raam plaatsen, waar voorheen de oude radiator hing?  Heb ik een stroomaansluiting in de muur of in het plafond?
 • Heb ik een elektricien nodig voor de aansluiting op elektra? Aan de achterzijde van het paneel zit de elektriciteitsaansluiting.
 • Hoeveel ruimte kan ik op de muur gebruiken? 
 • Wil ik dat het ir paneel opvalt in de kamer of juist niet? Spiegel- en beeldpanelen mogen juist opvallen in de kamer. 
 • Plaats de thermostaat niet te dicht bij de verwarming. Dit kan de meetwaarden beïnvloeden. Nog beter, maak gebruik van een slimme thermostaat, welke je met je smartphone bedient.
 • Plafondmontage van een infrarood paneel is een geschikte manier om de ruimte gelijkmatig van infraroodstralen te voorzien. Dit heeft ook als voordeel dat de stralen de vloer bereiken en daardoor hetzelfde effect hebben als een vloerverwarming. 
  .

Bij aankoop van een infrarood warmtepaneel ontvang je een gebruiksaanwijzing en sjabloon, evenals de bijbehorende beugel- en montagematerialen. Het beste kan de infrarood verwarming met twee mensen worden gemonteerd. Als laatste, neem de tijd voor de installatie. 

Hoe werkt infrarood verwarming

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.