Infrarood verwarming voordelen nadelen

Wat zijn de infrarood verwarming voordelen nadelen?

Vaak krijgen wij de vraag te horen wat zijn de infrarood verwarming voordelen nadelen? We leggen je uit wat de voordelen van infrarood verwarming zijn en de nadelen infrarood verwarming. De voor en nadelen infrarood verwarming uitgelegd en waarom een ruimte verwarmen met infrarood verwarming zo gezond is. 

Om te beginnen leggen we uit waarom infrarood verwarming een andere manier van elektrisch verwarmen is. Bij verwarming via infrarood wordt niet de lucht verwarmd, maar direct de objecten en mensen in de kamer. Daarbij vindt geen luchtcirculatie plaats, zoals bij een centrale verwarming het geval is. 

De meubels, vloer en wanden houden de warmte lang vast en weerkaatsen de stralen opnieuw de kamer in. Als jij je in het stralingsgebied van de infrarood verwarming bevindt, dan voel je van alle kanten de heerlijke warmte. 

Voor en nadelen infrarood verwarming zetten we op een rij. Infrarood paneel wordt al een lange tijd gebruikt voor het verwarmen van woningen, kantoren, industriële panden, ziekenhuizen, operatiekamers, dierenverblijven en als terrasverwarming.

Wat is het voordeel van infrarood verwarming en de infrarood vloerverwarming voordelen nadelen? We leggen uit wat de voor- en nadelen infrarood verwarming in huis zijn ten opzichte van een traditionele verwarming. We beginnen met de infrarood verwarming voordelen. Waarbij het allergrootste voordeel infrarood verwarming is dat je gasloos verwarmt. 

Infrarood verwarming met mona lisa

Infrarood verwarming voordelen

Voordelen van infrarood verwarming 

De moderne manier van verwarmen met infrarood panelen heeft een aantal specifieke infrarood verwarming voordelen. De voordelen van infrarood verwarming ten opzichte van een conventionele verwarming, vloerverwarming of radiatoren. 

Gasloos en duurzaam verwarmen:
Een van de grote voordelen van infrarood verwarming is dat je stroom gebruikt en geen aardgas. Elektrisch verwarmen zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen die slecht zijn voor het milieu. Gebruik groene stroom zodat je geen CO2 uitstoot meer hebt. Elektrisch verwarmen is duurzaam verwarmen. Plaats zonnepanelen op je dak zodat je zelfvoorzienend bent. 

Geen luchtcirculatie:
Een van de infrarood verwarming voordelen is dat er geen luchtcirculatie is. Infrarood panelen geven stralingswarmte af, waarbij de vaste voorwerpen en mensen direct worden verwarmt. Niet de lucht wordt warm zoals bij een conventionele verwarming het geval is. 

Het nadeel van verwarming met convectie warmte is dat er een luchtcirculatie ontstaat waarbij de warme lucht eerst stijgt. Daarbij wordt huisstof, fijne stofdeeltjes en bacteriën door de luchtstroming meegenomen. Bij verwarming met infrarood panelen heb je daar geen last van. Er is geen temperatuur verschil tussen het plafond en de grond. Bovendien is de lucht schoon en de vochtigheidsgraad op niveau.

Laag energieverbruik:
Een van de andere voordelen van infrarood verwarming is dat je weinig energie nodig hebt om de ruimte te verwarmen. De infrarood panelen geven op een efficiënte manier de warmte af, waardoor de lucht temperatuur in de kamer niet zo hoog hoeft te zijn. De temperatuur kan je dan ook niet meten met een normale thermometer, want de gevoelstemperatuur ligt zo’n 2 graden hoger. 

Je kan daardoor de thermostaat ook lager zetten. Met iedere graad die je naar beneden bijstelt, bespaar je al 6% op het verbruik. Bovendien hoef je door de korte reactietijd alleen de ruimte te verwarmen daar waar het nodig is. Infrarood verwarming zuinig in verbruik. 

Snelle en eenvoudige installatie:
Een ander voordeel infrarood verwarming is de snelle en eenvoudige installatie. Het ir verwarmingspaneel is voorzien van een ophangbeugel en kan je daardoor eenvoudig aan de muur of plafond monteren. Je hoeft daarbij geen water- of gasleidingen te trekken. Er komen geen breekwerkzaamheden aan de pas. Het enige wat je nodig hebt is een elektriciteit aansluiting. Een stopcontact of je kan het warmtepaneel rechtstreeks op de elektra aansluiten, zodat je geen snoer ziet. De aansturing vindt plaats via een draadloze thermostaat. Je bedient de infrarood panelen afzonderlijk van elkaar. 

Moderne uitvoering:
Van de infrarood verwarming voordelen is ook de moderne uitvoering. De warmtepanelen zijn verkrijgbaar als prachtige design verwarming. Een kunst verwarming met een eigen foto erop afgedrukt of een infrarood paneel badkamer spiegel met verlichting. Ook verkrijgbaar in alle kleuren die je maar wenst. Afgewerkt met een frame of zonder frame. 

De verschillende moderne uitvoering is gemaakt van verhard glas of metaal. Dankzij het slanke ontwerp van 2 cm is de moderne verwarming overal aan de muur of plafond te integreren. En bovendien is de infrarood verwarming verkrijgbaar in diverse afmetingen en vermogens. Voor iedere kamer is er passend infrarood paneel, opvallend of onopvallend. Daarnaast heb je ook infrarood vloerverwarming welke snel warmte verdeeld over de vloer. 

Stille verwarming:
Naast bovengenoemde voordelen van infrarood verwarming is de stilte ook een voordeel. Infrarood verwarming maakt geen geluid. Je hoort niet het water borrelen. Naast een stille verwarming geeft de ir verwarming geen nare geurtjes af. Geruisloos en geurloos! 

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Infrarood verwarming nadelen

Nadelen infrarood verwarming 

Infrarood verwarming nadelen zijn er ook naast bovengenoemde infrarood verwarming voordelen. Zoals iedere verwarming zijn er ook nadelen infrarood verwarming. 

Juiste positionering is van belang:
De juiste positionering van een infrarood paneel is van essentieel belang. De schaduwverwarming, ook wel stralingsasymmetrie genoemd, kan ervoor zorgen dat sommige delen van de kamer wel warm zijn ander delen niet. Dit komt voor als de panelen niet goed gepositioneerd zijn in de kamer. Maar dit is net als bij alle installaties dat een slecht ontwerp tot een slechte inregeling leidt en tot discomfort. 

Bij een goed ontwerp en plaatsing van infrarood panelen als hoofdverwarming komt stralingsasymmetrie niet voor. Er hangen meerdere panelen in de kamer, welke strategisch zijn gepositioneerd. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer. Een infrarood expert kan je helpen bij het opstellen van een warmteplan. 

Vermogen verwarming:
Een van nadelen infrarood verwarming is de vermogen bepaling. Om optimaal te profiteren van de infrarood technologie is het van belang dat je het juiste aantal wattage voor de te verwarmen ruimte neemt. Met een te laag vermogen infrarood paneel wordt de ruimte niet warm. Een te hoog vermogen gaat ten koste van de energie besparing. Daarbij zeggende dat je beter een kleine overcapaciteit kan hebben dan een te laag vermogen. 

Elektriciteit snoer wegwerken:
Een van de andere nadelen infrarood verwarming is het wegwerken van het elektriciteit snoer. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn. Bijvoorbeeld bij wand montage van een kunst verwarming is het niet mooi als je draden aan de onderkant ziet kopen. Een infrarood paneel met foto is als een schilderij aan de muur. Daarom is het mooier als je het elektriciteit snoer wegwerkt in de muur of direct op de elektra aansluit. 

Voor en nadelen infrarood verwarming

Wat is het voordeel van infrarood verwarming?

De belangrijkste voor en nadelen hebben we beschreven. Wat is het voordeel van infrarood verwarming in een zin opgenoemd? Lage aanschafkosten, geen onderhoud, eenvoudig infrarood panelen installeren, schoon binnenklimaat, geen droge lucht en lage verbruikskosten. 

Heb je nog vragen over de voor en nadelen infrarood verwarming? Neem dan gerust contact met ons op. We zetten nog even de voordelen infrarood verwarming op een rij: 

– Lage aanschafkosten.
– Lage installatiekosten.
– Geen onderhoudskosten.
– Betrouwbare verwarming.
– Gasloos verwarmen.
– Ruimtebesparende verwarming, 2 tot 3 cm dik.
– Zeer efficiënte verwarming technologie.
– Vele design verwarming mogelijkheden.
– Eenvoudige installatie aan de muur of plafond.
– Aangename directe warmte.
– Geruisloos en geurloos.
– Geen rondzwevende stofdeeltjes in de lucht.
– Juiste luchtvochtigheid in de ruimte, geen droge lucht.
– Lange technische levensduur.

Steeds vaker wordt gekozen voor duurzaam elektrisch huis verwarmen met infrarood. Gasloos, zonder CO2 uitstoot je woning elektrische verwarmen. De straling is vergelijkbaar met de zon, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Waarbij je met weinig hoeveelheid energie de kamer of hele huis absoluut warm genoeg krijgt. 

De voordelen van infraroodverwarming zijn groot. Wil je overstappen naar infraroodverwarming als hoofdverwarming? Vraag naar de persoonlijke ervaringen van andere kopers. Je kan ook beginnen met het verwarmen van één ruimte, bijvoorbeeld de badkamer of thuiswerk plek. Dan kan je gelijk voelen het is om te verwarmen met de gezonde infrarood straling. 

Wil je meer weten over infrarood panelen en onze toebehoren? Lees dan ons magazine infrarood verwarming. Natuurlijk kan je ook een keer langs komen in één van onze Infrarood verwarming showrooms waar onze experts je advies geven over onze warmtepanelen. We kijken uit naar je bezoek. Of koop direct in onze online shop. 

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.