Infrarood verwarming verbruik

Energie verbruik van infrarood verwarming 

Het verbruik van de infrarood verwarming is bijzonder zuinig te noemen. Zeker in goed geïsoleerde woningen, zoals nieuwbouw, verbruikt een infrarood verwarming aanzienlijk weinig energie. 

Nieuwbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde waardoor het binnen, zonder gebruik van een kachel, al zo’n 16 graden Celsius is. Een infrarood paneel heeft weinig energie nodig om deze temperatuur naar 20 of 21 graden te brengen. 

Infrarood verwarming is zuinig in gebruik, het is een andere manier van verwarmen. Je warmt namelijk niet de lucht op, maar de objecten in de kamer. 

De infrarood verwarming zendt directe onschadelijk lange infrarood c-stralen de kamer in. De meubels, vloer en muren houden de warmte lang vast. Daarnaast weerkaatsen de stralen op werkelijk alles wat zich in de kamer bevindt. Wanneer je in het bereik van de ir stralen zit of staat voel je van alle kanten de comfortabele warmte. 

Infrarood verwarming is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, grootte en vermogen. Het verbruik van een infrarood verwarming is eenvoudig door onze experts te berekenen. Op deze manier weet je nagenoeg hoeveel je per maand kwijt bent aan elektriciteit. 

Elektrische verwarmen door middel van infrarood stralen is duurzaam, modern en goedkoop. 

infrarood-verwarming-verbruik-3

Bereken het vermogen van de infrarood verwarming

Om te bereken hoeveel vermogen je nodig hebt om een kamer of jouw huis te verwarmen kan een precieze berekening worden gemaakt. Of het nu gaat om je hele woning te verwarmen of als bijverwarming, onze adviseurs stellen een uitgebreid plan op. 

Er zijn diverse factoren van belang voor het berekenen van het vermogen van jouw infrarood verwarming. Zoals de hoogte van de kamer, het aantal ramen en/of raampartijen en de isolatiewaarde. 

In principe wordt de berekening uitgevoerd in het aantal kubieke meters (m3). Een kubieke meter is de hoogte x breedte x lengte van de ruimte. De hoogte van de kamer is hierbij een bepalende factor.

Het is ook mogelijk om een berekening te maken op basis van het aantal vierkante meters (m2). Echter is deze berekening niet zo nauwkeurig, maar voldoende als je het infrarood paneel gebruikt als bijverwarming. 

Wanneer je kiest voor infrarood paneel als hoofdverwarming wordt een uitgebreid plan voor je opgesteld door onze adviseur. Naast het meten van de inhoud van de woning, wordt ook gekeken naar andere factoren. Zoals de isolatie van je huis, de ligging, het aantal buitenmuren en hoeveel infrarood panelen er nodig zijn. 

Hoe nauwkeuriger de waarden, hoe betekenisvoller het resultaat voor je infrarood verwarming is. Voor de exacte berekening van de warmtebehoefte moet het ruimtevolume worden berekend in kubieke meters (m³). Dit is hoe de norm DIN EN 12831 werkt. 

infrarood paneel woonkamer (3)

Infrarood verwarming in nieuwbouw

Voor nieuwbouw infrarood panelen mag je uitgaan van 20 tot 25 watt per m3. Nieuwbouw woningen hebben een hoge isolatiewaarde, zoals driedubbel glas en goede muur isolatie. Hierdoor heb je minder energie nodig dan in een woning die niet is geïsoleerd. Elke besparing op een elektrische kachel is mooi meegenomen. Elektrisch verwarmen is al duur genoeg en met infrarood verwarming kan je hiermee besparen.

Er zijn ook nieuwbouw projecten waarbij de huizen opgeleverd worden met een mindere isolatiewaarde. De woningen met een redelijk goede isolatiewaarde mag je uitgaan van 25 tot 30 watt per m3. Je verbruikt dus iets meer kWh. 

Infrarood verwarming in bestaande bouw

Wanneer je het aantal watt wilt berekenen voor een bestaande woning en hoeveel paneelverwarming je nodig hebt, dan moet je nagaan wat de waarde van de isolatie is. Heb je bijvoorbeeld enkel of dubbel glas. Zijn de muren ook geïsoleerd en de vloer?

Onze ervaring leert, dat je bij een oudere woning minimaal 30 watt per m3 aan moet houden. Bij hele oude woningen met dunnere muren is dit zeker 35 watt per m3. Bij een goede isolatie houd je de warmte binnen en ben je dus minder kwijt aan energiekosten. 

infrarood-verwarming-verbruik-2

Verbruik van de hoeveelheid energie

De infrarood panelen werken op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in infrarode warmte stralen. Het verbruik van elektriciteit hangt vervolgens van veel factoren af. Niet alleen de prestaties van de warmtepanelen, maar ook de maximale oppervlakte temperatuur van het IR paneel. Daarnaast spelen andere factoren ook een grote rol. 

Voor een goede berekening, houden wij rekening met onderstaande factoren: 

  • Techniek van de besturing van het infrarood paneel. 
  • Positionering van de ir panelen. De stralingshoek is erg belangrijk en daarnaast levert obstructie warmteverlies op. De positie van het ir paneel in de kamer is dan ook van groot belang. 
  • De inrichting van de ruimte. Staan er veel meubels en andere objecten in de kamer, die de warmte ook kunnen opslaan? 
  • Het aantal ramen of raampartijen. Infrarood stralen reflecteren namelijk niet op glas. De warmte blijft wel binnen, maar het warmte verlies van de reflectie moet meegenomen worden in de berekening. 
  • Prestatie en hoogte van het oppervlaktepaneel. Ieder afzonderlijk paneel heeft specifieke doeleinden en een bepaald vermogen.
  • De oppervlakte van het ir paneel. Hoe groot is de elektrische kachel. 
  • De materiaalkeuze van de infrarood verwarming. Natuurstenen panelen bereiken bijvoorbeeld een hogere temperatuur en blijven langer nagloeien. Uitermate geschikt voor plafond montage. 
  • Natuurlijk zonnewarmte en zonnestralen in je huis. Hoe zijn de ramen gepositioneerd.
  • Natuurlijk warmte van mensen. Mensen en huisdieren geven namelijk ook warmte af.
  • Winst van apparatuur warmte. Alle elektrische apparaten in huis geven een bepaalde hoeveelheid warmte af.
  • Winst van warmte buren of aangrenzende gebouwen. Verlaging van de ingestelde temperatuur bij afwezigheid. Ben je even niet aanwezig of gebruik je een kamer niet.
  • Goede thermostaat. Er zijn verschillende thermostaten, waaronder een wifi of inbouw.
  • Goede isolatie, weinig of geen isolatie materialen in de woning.
  • Warmteverlies door ventilatie via het raam. Heb je vaak een raam open.
  • Warmteverlies door onverwarmde aangrenzende kamers. Warmte kan door weinig tussen deuren ontsnappen naar andere ruimtes. Is er een kelder onder de woning?
  • Slecht verwarmingsgedrag. Constant de thermostaat op het hoogste niveau zetten of gebruikmaken van een automatisch systeem van herkenning.
  • Verhoogde positie van het huis, flat of heuvel gebouwd. Hoge bomen vangen namelijk nog altijd veel wind.  
  • Huis bij het water, een zee of aan het meer. Vocht en wind maken een huis namelijk killer.

Welltherm-WT-RL0615-PRINT-infrarood-verwarming-st001 prijzen infrarood panelen

Elektriciteitskosten en prijzen

De prijs van elektriciteit is in Nederland zo’n 20 tot 50 eurocent per kWh (kilowattuur). 

Uiteraard schommelen deze prijzen. Daarnaast is de prijs ook per regio en aanbieder afhankelijk. 

Door nauwkeurig om te gaan met het gebruik van de infrarood verwarming kan je besparen op energie. Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimte waar je aanwezig bent. Verlaag de thermostaat met 1 graad Celsius. Dit levert je per jaar maar liefst een besparing op van zo’n 6 procent. 

Zet niet de elektrische kachel 24 uur per dag aan en bedien je thermostaat met de smart home app. Waar je ook bent, je bedient de thermostaat op afstand. 

Zelf het stroomverbruik berekenen voor een infrarood paneel

Om het stroomverbruik zelf te berekenen, houd je de volgende methode aan: 

  • Neem het vermogen (watt) van de infraroodverwarming, bijvoorbeeld 500 watt voor een ir spiegelverwarming. 
  • Reken het aantal watt om naar kWh: 500 Watt is 0,5 kWh
  • Wat kost een kWh bij de elektriciteitsleverancier? Als voorbeeld nemen we 0,25 euro per kWh.
  • Vermenigvuldig het kWh verbruik van de infrarood verwarming (0,5) met de kosten van 1 kWh.

Infrarood verwarming is zuinig in verbruik. Daarnaast bespaar je op montage kosten. 

De infrarood paneel installatie is namelijk eenvoudig en snel. Infrarood panelen hang je aan de muur of het plafond. Het enige wat je nodig hebt bij de installatie is een aansluiting op de elektriciteit. 

Een ander voordeel is dat een infrarood verwarming van Infrarood Paneel geen onderhoud nodig heeft. Het bevat geen draaiende onderdelen, die kapot kunnen gaan, zoals bij een cv ketel. Daarnaast hoef je niet het water bij te vullen en de ketel jaarlijks schoon te maken. Met een infrarood verwarming heb je een onderhoudsvrij leven! 

Gebruik bij een ir paneel altijd groene stroom, zodat je milieu bewust bezig bent. Nog beter is natuurlijk wanneer je zonnepanelen op je dak plaats. Duurzaam en CO2 neutraal! 

Regel de warm water voorziening met een hr elektrische boiler of een warmtepomp. De gasaansluiting kan je laten staan, deze heb je namelijk niet meer nodig. 

Wil je meer informatie over de modellen van infrarood panelen? Of wil je zelf de warme infrarood stralen voelen? Kom lang bij één van onze showrooms, onze adviseurs staan je graag te woord. Of neem alvast een kijkje in onze online shop.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.