infrarood verwarming plafond

Infrarood warmte panelen

Er zijn verschillende manieren om je woning of appartement te verwarmen. Denk hierbij aan luchtverwarming door gebruik van fossiele brandstoffen als gas en stookolie. Elektrisch verwarmen door middel van een warmtepomp, zonneboiler of infrarood panelen warmte straling.

Daarnaast kan het ook via een hybride systeem met biomassa of warmtekracht. 

Van alle bovenstaande opties is er maar één methode die niet via lucht verwarming werkt. Dat zijn de infrarood panelen die via stralingswarmte de ruimte verwarmen. 

Het verschil tussen infrarood verwarming en de gebruikelijke cv ketel, hr ketel of warmtepomp is de wijze van verwarmen.

In plaats van de lucht te verwarmen, warmt infraroodpaneel de omringende muren en meubels op. Deze worden direct verwarmd door de lange golf ir c-stralen. De verschillende ruimtes in de woning worden zo op een passieve manier opgewarmd. 

De klassieke vloer verwarming of warmwater radiatoren verwarmen daarentegen de omgevingslucht. De omringende warme lucht is aangenaam.

In vergelijk met stralingswarmte, heeft convectiewarmte een hogere luchttemperatuur. De objecten in de kamer, zoals de meubels, muren en plafond voelen koud aan. Bij stralingswarmte is dit precies andersom. De objecten in de kamer voelen warm aan, terwijl de lucht koeler is. 

infrarood-panelen-installeren (10) infrarood panelen warmte

Verwarmen met convectie warmte

Verwarmen door middel convectie is een indirect vorm van verwarmen. Het verwarmingselement zuigt koude lucht van onderen aan. Warmt deze vervolgens op en verspreidt het in de ruimte. Hierbij stijgt de warme lucht op, koelt daarna af en zakt vervolgens naar beneden. 

Als je maar lang genoeg de kachel aan hebt, voel je de warme lucht en krijg je het aangenaam warm. Zodra je de convectie kachel uit zet, is deze ook echt uit. Het blijft niet nog even nagloeien. 

Bij luchtverwarming heb je het nadeel dat de lucht circuleert. Hierdoor zweven er stofdeeltjes en bacteriën door de lucht. Voor mensen met allergieën of astmapatiënten is dit geen prettig binnenklimaat. Als bijkomstigheid moet je ook vaker je spullen afstoffen.  

De zwevende stofdeeltjes komen ook in aanraking met het hete oppervlak van de convector kachel, waarbij ureumdampen kunnen ontstaan. Deze dampen zijn schadelijk voor onze gezondheid.

Door luchtverwarming gaat ook nog eens de luchtvochtigheid in de kamer achteruit. Gevolg is een droge lucht. Daardoor krijg je bijvoorbeeld last van droge ogen, huid en lippen. Vooral vervelend voor mensen die lenzen dragen of gevoelige ogen hebben. 

Zodra je de kamer wilt ventileren ontsnapt de warme lucht direct naar buiten en koelt het snel af in de kamer. 

Verwarmen met convectie betekent een hoog energieverlies, droge binnenklimaat en rondzwevende stofdeeltjes. Daarnaast is er een hoge kans op schimmelvorming in de muren, omdat de omgeving warmer is dan de muren. Al deze punten bij elkaar leveren een onaangenaam omgevingsklimaat op. 

Het is dus tijd om te kijken naar een andere manier van verwarmen. Niet de lucht verwarmen maar de objecten in de kamer. De oplossing is daarom verwarmen door middel van onschadelijke infrarood stralen. 

design verwarming infrarood panelen warmte

Verwarmen met stralingswarmte

Verwarmen met stralingswarmte is daarentegen een directe vorm van verwarmen. De lange warmtegolven verwarmen de objecten en omgeving. Infrarood panelen werken middels stralingswarmte. 

In plaats van de lucht te verwarmen, warmen de infrarood stralen de objecten in de kamer op. Bijvoorbeeld plafond, wanden, vloer, meubels, maar ook mensen. 

Infraroodstraling werkt op het principe van de zon, maar dan zonder de schadelijke uv-straling. Zodra de zonnestralen onze huid raken, voelt dit warm aan. Zonnestralen bevatten infrarood ir stralen met een korte en een lange golf lengte. De korte golf ir stralen gaan door het raam heen, waardoor de ruimte op een natuurlijke manier opwarmt.

Infrarood verwarming maakt gebruik van de lange golflengte infrarood stralen. Dit heeft als voordeel dat de stralen niet door het raam naar buiten ontsnappen, waardoor je geen warmteverlies hebt. 

Het enige nadeel van een raam is dat dit niet kan reflecteren en een muur wel. Maar de warmte blijft in de kamer, waardoor je het ir paneel niet constant aan hoeft te hebben. Dit scheelt in het energie verbruik. 

Infraroodpaneel infrarood panelen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel, plafond wand

Hoe werken infrarood panelen warmte straling?

Infrarood panelen warmte straling werken met lange warmte golven, die we c-straling noemen. De infrarode warmte straling is gelijk aan de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke UV stralen. Je voelt direct de zeer aangename warmte op je huid, net als de zonnestralen. De stralen raken je huid, maar dringen niet naar binnen. 

De warme lange golf infrarood warmte straling weerkaatsten werkelijk overal op. Denk hierbij aan de bank, muur en vloer. De ir straling verwarmt de hele ruimte op een natuurlijke manier. Wanneer de zon je kamer binnen schijnt, warmt deze ook je meubelstukken op. 

De opwarming van wanden en objecten hebben als voordeel dat de kamer temperatuur met 2 tot 3 graden stijg. Daardoor hoef je de thermostaat niet zo hoog te zetten bij infrarood panelen. De gewenste temperatuur is al snel bereikt. 

Daarnaast is de gevoelstemperatuur anders dan bij een conventionele verwarming. Met 1 graden Celsius verlaging, levert dit al een besparing op van zo’n 6 procent per jaar. 

De warme objecten, weerkaatsen ook nog eens de warmte terug de kamer in. Gevolg is dat je van alle kanten de heerlijke warmte op je voelt. Door deze directe en indirecte warmte, bereik je sneller een behaaglijk warm gevoel.

Infrarood panelen sluit je aan op elektriciteit. De energie wordt omgezet in warme infraroodstraling. Gebruik altijd groene stroom om milieu centraal te zijn. 

Nog beter, plaats zonnepanelen op je dak. Deze energie gebruik je om de ir panelen aan te zetten. Hierdoor bespaar je maandelijks op de kosten van elektriciteit. 

Voordelen van de infrarood panelen

Gebruikmaken van infrarood panelen heeft vele voordelen. Laten we starten met de financiële voordelen. Na een investering in de aankoop bespaar je jaarlijks tussen de 25 en 35 procent op de energierekening. Hiermee verdien je de aanschaf al binnen de 3 tot 5 jaar terug.

Door alleen de ruimte te verwarmen waar het nodig is, bespaar je ook snel veel euro per maand. Verwarm het grootste deel van de woning, zoals de woonkamer, met meerdere ir panelen. Op deze manier wordt de warmte geleidelijk verdeeld. 

Wanneer je een goed geïsoleerd huis hebt, bespaar je nog meer op het verbruik. Echter infrarood panelen zijn ook zeer goed in te zetten in woningen met een lagere isolatiewaarde. 

De onderhoudskosten bij een centrale verwarming zijn veel hoger dan bij verwarming met infrarood. Je hoeft geen water bij te vullen of jaarlijks onderhoud te plegen. 

Infrarood warmtepaneel behoeft geen onderhoud, omdat het ir paneel geen bewegende onderdelen heeft zoals bij een cv installatie. 

De levensduur van de infrarood verwarming is ongeveer 30 tot maar liefst 50 jaar. Er gaat gewoonweg minder kapot bij een infraroodpaneel.

Makkelijke installatie, geen jaarlijkse onderhoudskosten en lage verbruikskosten, dat zijn de kenmerken van infrarood panelen. 

Ga je verhuizen dan kan je alle ir panelen gewoon meenemen. Heb jij wel eens gehoord dat iemand zijn centrale verwarming inclusief radiotoren meeneemt wanneer hij gaat verhuizen? Met infrarood panelen kan dit wel! 

De ir warmtepanelen bedien je eenvoudig via een thermostaat of via de smart home app. Ben je bijna thuis, zet de infrarood kachel alvast aan en bij thuiskomst is het gelijk genieten. Ook goed voor op vakanties of wanneer je het paneel bent vergeten uit te zetten. Alles bedien je op afstand. 

handdoekdroger beugels voorbeeld alle 6

De voordelen van infrarood panelen in één oogopslag

– Weinig ruimte nodig vanwege het vlakke paneeloppervlak. Slechts 2,5 tot 3 centimeter dik. 

-Zeer efficiënte verwarmingstechnologie.

–  Weinig warmteverlies bij het ventileren van de ruimte. 

– Vele ontwerpmogelijkheden, zoals glas-, spiegel-, beeld- of krijtpaneel.

– Eenvoudige installatie aan de wand of plafond.

– Aangename directe warmte bij een lage lucht temperatuur.

– Geruisloos en geurloos.

– Lage installatiekosten.

– Onderhoudsvrij leven.

– Geen rondzwevende stofdeeltjes in de lucht.

– Juiste luchtvochtigheid in de ruimte, waardoor de luchtvochtigheid goed is. Geen droge ogen, lippen en huis meer.

– Warme muren, waardoor schimmelvorming wegblijft.

Welltherm-WT-RL0609-PRINT-infrarood-verwarming-st001

Infrarood warmte panelen zijn modern

Infraroodpanelen zijn er veel soorten, maten en vermogens. Doordat de ir panelen dun en stijlvol zijn, mogen ze ook opvallen in je woning. Je hebt bijvoorbeeld ook ir panelen met een foto erop gedrukt. Of een schilderij, het is bijna niet te onderscheiden van echt. Je ziet niet eens dat het een verwarming is, totdat deze aan gaat en je de heerlijke warme ir stralen voelt. 

Elektrisch verwarmen door middel van infrarood panelen is modern, efficiënt, schoon en duurzaam. Niemand zal komende jaren nog een dure en overbodige cv ketel installeren. In combinatie met groene stroom en zonnepanelen stoot je ook nog eens geen CO2 meer uit.

De voorziening voor het warme water regel je door middel van een HR ketel of een warmtepomp. Deze combinatie is zeer zuinig en daarnaast ook milieubewust.

Heb je nog vragen? Al jouw vragen worden beantwoord door onze deskundige adviseurs. Wij maken exacte berekening hoeveel geld je zult besparen met onze infrarood panelen.

Kom ook langs bij onze showrooms en beleef de warmte zelf. Je kan natuurlijk ook gelijk naar onze online shop gaan om infrarood panelen te kopen.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.