Infrarood verwarming of warmtepomp: wat is beter voor mijn nieuwbouwwoning?
Kies je voor infrarood verwarming of warmtepomp bij een nieuwe woning? Een nieuwbouwwoning is een unieke ervaring, en hoe je ervoor kiest om je nieuwe woning te verwarmen is een belangrijke beslissing die niet lichtvaardig genomen moet worden. Het gaat om meer dan alleen behaaglijkheid in de winter, want er zijn heel wat factoren die je in overweging moet nemen. Je zult ongetwijfeld een systeem willen dat efficiënt werkt, de rekeningen laag houdt en in de toekomst gemakkelijk te onderhouden is.
Omdat er tegenwoordig veel verwarmingsoplossingen te overwegen zijn, zijn twee opties die vaak vergeleken worden, namelijk infrarood verwarming en warmtepomp. Op dit punt moet je rekening houden met je persoonlijke voorkeuren, je budget en de specifieke eisen van je woning, want elke woning verschilt.
Hoe werkt infrarood verwarming?
Infrarood verwarming gebruikt stralingswarmte om voorwerpen en oppervlakken in een kamer te verwarmen, in tegenstelling tot de lucht. Dit betekent dat de warmte gerichter is, en een comfortabeler, natuurlijker gevoel van warmte afgeeft. Infrarood verwarming is ook energiezuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen, omdat niet de hele lucht in een kamer opgewarmd hoeft te worden om een comfortabele omgeving te creëren.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp daarentegen is ontworpen om warmte aan de buitenlucht te onttrekken en die te gebruiken om je woning te verwarmen. Dit kan een zeer energiezuinige optie zijn, maar er is nog steeds elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten werken. Het is daarom geen volledig hernieuwbaar systeem. In koudere klimaten kost het aanzienlijk meer elektriciteit, omdat de warmtepomp harder moet werken om de ruimte warm te houden, waardoor deze minder efficiënt werkt in de winter, wanneer je de warmte het hardst nodig hebt.
Nadelen warmtepomp
Wat zijn de nadelen infrarood verwarming en warmtepomp? We hebben een aantal punten vergeleken, zoals de energiezuinigheid, werking, installatie en onderhoud
Energiezuinigheid
- Een warmtepomp moet je 24/7 laten draaien om je huis op temperatuur te houden, terwijl een infrarood verwarming systeem minder tijd nodig heeft om op te warmen en je deze niet de hele winter hoeft te laten draaien.
- Infrarood verwarming is binnen 5 tot 10 minuten warm en je zet de warmtepanelen alleen aan wanneer je warmte nodig hebt.
Warmtepomp te koud
Warmtepomp ondervinden ook problemen, zoals ijsvorming bij koude temperaturen, wat het systeem op den duur kan beschadigen. Wanneer de warmtepomp daardoor stopt met werken, betekent dit dat er in het hele huis geen verwarming is. Ook is een veelvoorkomende klacht dat de warmtepomp te koud is. Dit komt vaak door een verkeerde installatie en dat de ‘oude’ traditionele radiatoren gebruikt worden, welke niet voor een warmtepomp geschikt zijn.
Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan bij een traditionele gas gestookte kachel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren eigenlijk niet geschikt. De grote oppervlakten die verwarmd moeten worden, werkt eigenlijk alleen het beste met een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. En dus niet met de reguliere radiatoren van de gas kachel.
Daarentegen geven warmtepompen ook koelte in de zomermaanden, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn. Infrarood verwarming kan niet koelen, de warmtepanelen geven enkel warmte af.
Installatie warmtepomp
Bij de installatie van een warmtepomp moet je ook rekening houden met de ruimte die je op je terrein hebt, en in sommige gevallen heb je ook een bouwvergunning nodig, omdat dit een nogal ingrijpend proces kan zijn. Bij de installatie van de warmtepomp en het afgiftesysteem moet goed ingeregeld zijn. Een installateur moet dan ook niet alleen verstand hebben van de warmtepomp zelf, maar ook van het systeem waar de warmte door wordt afgegeven. Als dit niet goed is geïnstalleerd krijg je de woning niet warm.
Een infrarood verwarming daarentegen kun je eenvoudig zelf monteren aan de wand of het plafond. Het enige wat je nodig hebt is vier schroeven en een aansluiting op de elektra. Bij een goede warmteafgifte is de positiebepaling belangrijk. Een infrarood verwarming moet vrij kunnen stralen, zodat je optimaal profiteert van de warmte.
Onderhoudskosten warmtepomp zijn hoog
Een andere verborgen kostenpost van warmtepomp is de elektrische voeding die je moet upgraden en dat je jaarlijks en voortdurend onderhoud moet uitvoeren. Om de eenheid in de best mogelijke staat te houden, zal dit verplicht zijn. De kosten van arbeid en onderdelen blijven stijgen en zijn bovendien moeilijker te vinden naarmate het apparaat ouder is.
Infrarood verwarming heeft géén onderhoudskosten. Er zijn namelijk geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. Met infrarood warmtepanelen geniet je van een onderhoudsvrij leven. Geen onderhoudsmonteur of jaarlijkse controle.
Keuze tussen infrarood verwarming of warmtepomp
Bij de keuze tussen infraroodverwarming of warmtepomp kun je de volgende punten in overweging nemen.
- Budget: Warmtepomp is duurder zijn om te installeren dan infrarood verwarming, maar kunnen op lange termijn besparingen bieden op je energierekening.
- Klimaat: Als je in een koud klimaat woont, is een warmtepomp misschien niet zo effectief in het leveren van warmte als infrarood verwarming. Woon je echter in een mild klimaat, dan kan een warmtepomp een zeer effectieve optie zijn.
- Kamerindeling: Infrarood verwarming is bijzonder effectief in kamers met hoge plafonds, omdat het de voorwerpen en oppervlakken in de kamer direct kan verwarmen. Ook in minder goed geïsoleerde woningen is infrarood verwarming de beste keuze.
Zonder gas huis verwarmen: volledige elektrisch
Zonder gas huis verwarmen en dus volledig elektrisch gaan is essentieel om het netto nul plan van de Nederlandse regering te bereiken. En hoewel de regering warmtepompen sterk promoot als de oplossing, is infrarood verwarming het best mogelijke antwoord en bovendien ook veel goedkoper en praktischer dan warmtepompen voor de overgrote meerderheid van woningen en bedrijfspanden.
Dit komt doordat infrarood verwarming in eerste instantie een fractie van de aanschafkosten is en bovendien veel goedkoper is om te installeren. Je kunt bovendien zelf een infrarood verwarming aan de wand of plafond monteren, zodat er geen monteur of elektricien nodig is. Omdat infraroodpanelen een geringe hoeveelheid energie nodig hebben om te functioneren, kun je ook overwegen om zonne- en batterijopslag te installeren om je energierekening te compenseren. Infrarood verwarming en zonnepanelen gaan heel goed samen!
Kan ik warmtepomp en infrarood verwarming combineren?
Als je 100% zeker weet dat je een warmtepomp in je nieuwbouwwoning wilt installeren, is het mogelijk deze te combineren met een slim infrarood verwarming systeem, zodat je een extra impuls hebt voor koudere dagen. Of als je je kamer in zones wilt indelen en alleen wilt gebruiken als je een bepaald deel van je huis bezet. Infrarood verwarming is heel goed in het verwarmen van bepaalde hoeken en zones in huis.
Infrarood verwarming is bovendien perfect voor een badkamer of slaapkamer te verwarmen, om het sneller opwarmt dan een traag warmtepomp systeem. Infrarood verwarming draait binnen 5 tot 10 minuten op volle kracht. Bovendien is het een stille verwarming.
Uiteindelijk hangt de beste optie voor je nieuwe woning af van je individuele omstandigheden. Het kan nuttig zijn om een verwarmings- en koelspecialist te raadplegen om je te helpen een weloverwogen en nauwkeuriger beslissing te nemen. Je kunt ook contact met ons opnemen bij Infrarood Verwarming voor een gratis offerte. Wij baseren al onze berekeningen op het nationale verwarmingsgemiddelde en de afmetingen van de kamer.
Voordelen infrarood verwarming op een rij:
- Binnen 5 tot 10 minuten warm
- Eenvoudige zelf montage aan wand of plafond
- Energiezuinig in verbruik: bespaart tot wel 50% op de verbruikskosten t.o.v. gasverwarming.
- Geen onderhoudskosten.
- Verkrijgbaar in prachtige design uitvoeringen: zoals spiegelverwarming of handdoekdroger in de badkamer en schilderij verwarming in de woonkamer.
- Schoon binnenklimaat: geen stofcirculatie
Wil je meer informatie ontvangen over infrarood verwarming of warmtepomp en wat de beste keuze voor je is? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarmingmagazine meer lezen over de voordelen infrarood verwarming en de milieuvriendelijke verwarming om je energierekening te verlagen. Hoe ziet een warmtepaneel eruit leggen we uit in ons andere blog.
Koop nu een infrarood kachel op Infrarood Verwarming.