Infrarood panelen of warmtepomp

Koop je infrarood panelen of warmtepomp

Infrarood panelen of warmtepomp, dat is een vraag die vaak wordt gesteld. Bijna alle verwarmingssystemen in Nederland zijn gebaseerd op het principe van het verwarmen van de lucht, zoals bij een cv ketel. 

Jarenlang was er dan ook voldoende en goedkoop gas voorhanden. Echter de fossiele brandstoffen raken op en we moeten met zijn allen van het aardgas af. Dit is ook afgesproken in het Klimaatakkoord. 

Gefaseerd worden bestaande huizen, appartementen en kantoren van het gas af gehaald. Bij nieuwbouw projecten is er sowieso al geen aansluiting meer op het aardgas netwerk. We moeten dus nadenken hoe we zonder aardgas een huis verwarmen, de warmwater voorziening regelen en koken. We spreken hier over de all-electric huishoudens. 

Verwarmen door middel van groene elektriciteit is de toekomst. Bij voorkeur met duurzaam opgewekte energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen.

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 15

De werking van infrarood panelen

De all-electric oplossingen voor het verwarmen een woning zijn de warmtepomp en infraroodpaneel. Bij de warmtepomp is het weer een manier waarbij de lucht wordt verwarmd. Bij ir verwarming is dit niet het geval. Infrarood panelen warmen niet de lucht op, maar de vaste objecten die in de kamer aanwezig zijn. 

Denk hierbij aan de muren, vloeren, meubels en ook mensen. Deze worden door de directe warmtestralen opgewarmd, het houdt de warmte vast en weerkaatst de warmte. Je kan de thermostaat enkele graden lager zetten. 

De golflengte van de infrarode stralen zijn vergelijkbaar met de zonnestralen, maar dan zonder de schadelijke uv-stralen. 

De infrarood stralen raken je huid, en dringen slechts 0,3 mm je huid binnen. Precies genoeg om je een heerlijk aangenaam en warm gevoel te geven. Personen die zich binnen het bereik van drie meter van infraroodpanelen bevinden, voelen de warmte. 

Deze manier van elektrisch verwarmen is zuinig, gezond en duurzaam. Je hebt ook geen CO2 uitstoot meer. 

De werking van een warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem dat energie onttrekt uit water, grond of lucht. Het geeft een hogere temperatuur door via een verwarmingssysteem waardoor je jouw huis kunt verwarmen.

De warmtepomp zet een lage temperatuur om in een hogere temperatuur. Dit proces gaat niet vanzelf. De meeste warmtepompen werken met een speciale vloeistof dat verdampt bij lage temperatuur en de damp bij hogere temperatuur laat condenseren. 

Dit proces herhaalt zich steeds. Het kookpunt wordt verlaagd door een afname van druk. Dit gebeurt in een turbine of smoorventiel. Vervolgens moet het kookpunt opnieuw worden verhoogd, wat een compressor weer doet. De compressor werkt op elektriciteit. 

Een warmtepomp wordt vaak ingezet voor de vloerverwarming. In tegenstelling tot een infraroodpaneel, kan een warmtepomp ook koelen. 

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Infrarood houdt warmte langdurig vast

Wil je met een luchtverwarming een constante temperatuur in je huis behouden, dan moet je de hele ruimte verwarmen. Met een warmtepomp is het noodzakelijk dat de woning goed is geïsoleerd, zodat er weinig warme lucht naar buiten ontsnapt. 

Een zeer goed geïsoleerde woning is niet noodzakelijk voor verwarmen met infraroodpanelen. Uiteraard geldt voor iedere verwarming, hoe beter de isolatiewaarde van een huis is, hoe minder energie je verspilt. 

Bij verwarmen door middel van infrarood stralen heb je het voordeel dat de objecten in de kamer de warmte lang vasthouden. Je kan daardoor met gemak een raam openzetten om de ruimte te ventileren. De binnen temperatuur zal slechts enkele graden zakken. 

Wanneer je bij gebruik van een convectie systeem een raam openzet om te luchten, koelt de ruimte direct af. De warmte ontsnapt gelijk naar buiten. Het gevolg is dat je de verwarming hoger moet zetten. 

Een elektrische kachel met infrarood straling is duurzaam, goedkoop en zuinig in verbruik. Infraroodpaneel als hoofdverwarming of als bijverwarming, beide is mogelijk. 

Infraroodpaneel infrarood panelen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel, plafond wand

Gezond binnenklimaat met infrarood straling

Verwarmen middels infrarood straling is niet alleen een aangename warmte, maar is ook gezond voor ons. De warmte van de infrarood panelen zorgen namelijk voor een gezond binnenklimaat. Het heeft vele voordelen, zoals: 

– Minder luchtcirculatie:
De infrarood panelen stralen directe warmte uit, zonder de lucht te verplaatsen.

– Geen rondzwevend stof:
Met ir panelen heb je een rustige luchtcirculatie, waardoor er minder stofdeeltjes of bacteriën in de lucht zwegen. Dit is vooral gunstig voor astmapatiënten, personen met allergieën of bronchiën problemen. 

-Infrarood stralen werken therapeutisch:
De infrarood warmtegolven dringen je huid oppervlakkig binnen. Dit voelt aangenaam warm en ontspannen aan. Doordat je relaxt wordt, verlicht het eventuele stress.

– Ir stralen verlichten pijn: 
De warme infrarood stralen verlichten gewrichtspijn, stijfheid in de nek en reuma.

– Betere bloedscirculatie:
De warmte die je lichaam binnendringt, verwijden je aderen, waardoor het je bloedsomloop bevordert. Doordat de vloer ook warm aanvoelt, heb je geen koude voeten meer. Ook dit is goed voor de bloedscirculatie.

– Gezond binnenklimaat:
Warmtepanelen zorgen voor een goed binnenklimaat met de juiste luchtvochtigheid. Geen droge ogen, lippen en slijmvliezen. Bij convectie verwarming wordt de lucht al snel te droog.

– Geen schimmelvorming in de muren:
De wandtemperatuur van een infrarood paneel wordt hoger dan de luchttemperatuur. Hiermee voorkom je schimmelvorming en ook beslagen ramen. 

infrarood paneel met thermostaat

Gebruik groene energie

Zowel voor infrarood panelen als de warmtepomp geldt dat ze op elektriciteit werken. Neem altijd groene energie af bij je energie leverancier. Hierdoor stoot je namelijk geen CO2 meer uit. Nog mooier is als je zelf energie kan opwekken, door bijvoorbeeld pv panelen op je dak. 

Voor de voorziening van warm water, plaats je naast de ir panelen een warmtepomp boiler. Beide systemen zijn duurzaam en een zeer energiezuinig. Doordat de pomp warmte onttrekt uit de buitenlucht, is deze drie keer zo zuiniger als een elektrische boiler. 

De warmtepomp boiler haalt de warmte uit de lucht. Deze warme lucht gebruikt de boiler om het water op te warmen. Hierbij geldt hoe hoger je verbruik van warm water is, hoe interessanter het wordt om een warmtepomp boiler te kopen. Een warmtepomp boiler kost rond de 2.500 euro per jaar. 

Infraroodverwarming of warmtepomp?

Een infraroodverwarming en een warmtepomp zijn twee verschillende systemen om een woning te verwarmen. Het is daardoor lastig om ze met elkaar te vergelijken en om te zien welke beter is. Om enigszins een vergelijk te maken, moet je kijken naar vier factoren: 

1. Warmtecomfort

2. Energieprestatie

3. De Total Costs of Ownership (TCO)

4. Opwekking van duurzame energie

Verwarmen met infrarood panelen is verstandig, duurzaam en goedkoop. Je bespaart op de aanschaf-, installatie en onderhoudskosten. Naast de infrarood panelen besparing gaan de warmtepanelen wel 30 jaar mee!

Vraag gratis advies aan bij een infrarood paneel kopen. Je kan ook een vrijblijvende offerte aanvragen. Koop direct bij onze webshop. Lees ook ons Magazine infrarood verwarming.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.