Infrarood panelen installeren

Infrarood panelen installeren aan de muur of plafond

Bij de installatie van infrarood panelen aan de muur kan niet veel fout gaan. Je boort vier gaten in de muur, stopt de pluggen erin en schroeft het warmtepaneel vast aan de muur. Sluit het paneel aan op de elektriciteit en klaar ben je, eenvoudiger kan niet.

Dat klopt, maar toch moet je wel op een aantal zaken letten voordat je een infrarood paneel aan de muur ophangt. De warmtestralen mogen bijvoorbeeld niet onderbroken worden. Door obstructie verlies je namelijk warmtekracht. 

Hang bijvoorbeeld ook nooit gordijnen over je ir paneel heen en plaats niet het paneel direct achter de bank.  

infrarood panelen installeren (11)

Wanneer je infrarood panelen als hoofdverwarming hebt voor de woning is het verstandig om advies in te winnen waar je de panelen wilt installeren. De juiste positie van het infrarood paneel in je woning is van groot belang voor de juiste warmte verdeling. 

Het is ook mogelijk om een infraroodpaneel aan het plafond te bevestigen, houd er wel rekening mee dat dit iets meer mankracht kost. Bij plafond montage is het aan te raden om een vakman te vragen, zeker als je nog elektriciteitskabels moet trekken.

infrarood-panelen-installeren (9)

Tips voor installatie van infrarood panelen

Wanneer je hebt bepaald waar de infrarood paneel aan de muur komt te hangen, kan je direct aan de slag. De ir panelen kan je het beste met twee man ophangen, omdat het gewicht van een warmte paneel tussen de 15 en 30 kilo ligt. Je wilt natuurlijk wel dat jouw infrarood verwarming recht en op de juist positie in je kamer hangt. 

Infrarood panelen installeren vereist de nodig voorbereiding. We geven je hierbij een aantal tips voor een goede, snelle en vakkundige installatie. 

  • Bepaal de juiste positie van het infraroodpaneel. Denk goed na waar je het paneel wilt ophangen, waar breng je bijvoorbeeld de meeste tijd door? Hang het paneel in deze zone. 
  • Welke gedeelte van de kamer of welke zone wil je verwarmen? Of zijn er specifieke zones die niet verwarmd hoeven te worden? Bijvoorbeeld omdat de zon veel naar binnen schijnt. 
  • Wat is de koude muur in je woning? Het advies is om het ir paneel tegenover de koude muur te installeren. 
  • Heb je een grote raampartij in de kamer? Zo ja, plaats het paneel niet tegenover het raam, want glas kan de infrarood straling niet opslaan en ook niet weerkaatsen. Waardoor je warmteverlies hebt. 
  • Is er een stroomvoorziening in de buurt van de uitgekozen plek aan de muur of plafond? Of moeten er nog nieuwe elektriciteitsdraden getrokken worden? Misschien heb je nog een kabelgoot nodig voor de mooie afwerking.
  • Aan de achterzijde van het paneel zit de stroom aansluiting. 
  • Bij zelf installatie heb je nodig een verlengsnoer, draadmoeren, waterpas, schroevendraaier, boor en kabelgoten. 
  • Een infrarood paneel aan het plafond is een uiterst goede manier om de kamer gelijkmatig van warmte te voorzien. Het heeft ook het voordeel dat de stralen de vloer bereiken waardoor deze heerlijk warm aanvoelt. 
    .

Bij de infrarood panelen van Infraroodpaneel is een installatie pakket meegeleverd. Deze bestaat uit pluggen, schroeven, boorsjabloon en instructieboekje. 

Mocht je nog vragen hebben over de installatie van infrarood panelen? Kom langs dan vertellen wij precies waar je op moet letten bij de montage. Lees ook ons Magazine infrarood verwarming.

Infrarood panelen als hoofdverwarming

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.