Infrarood panelen besparing

Hoe infrarood panelen besparing oplevert

Hoe infrarood panelen een besparing oplevert door jouw woning of kantoor zonder gas te verwarmen. Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen en gebouwen in 2050 van het gas af zijn. Waarvan in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen al verduurzaamd moeten zijn.

Daarom is verwarmen door middel van elektriciteit de toekomst! Gebruik daarbij de groene stroom, die verworven is door zonneparken, zonnepanelen of windturbines. 

De bestaande woningen worden in de loop der jaren geleidelijk aan verduurzaamd. Alle nieuwe woningen die gebouwd worden, zijn al zonder een aardgas aansluiting, waardoor je al moet nadenken over een andere manier van je huis verwarmen. 

Een duurzame en goedkope oplossing om je huis te verwarmen is door middel van een infrarood verwarming. Hoe leveren infrarood panelen een besparing op?

Infrarood paneel met foto

Besparen met infrarood paneel

Infrarood panelen werken ten eerste op elektriciteit. De energie wordt omgezet in warme infrarood stralen die de mensen en objecten in de ruimte verwarmen. Denk hierbij aan de muren, vloer en meubels. Deze objecten houden de warmte lang vast en weerkaatsen daarnaast ook de warmte terug de ruimte in. 

Ten tweede is de installatie van infrarood snel en eenvoudig. In tegenstelling tot een conventionele verwarming, hoef je bij een ir verwarming geen leidingen in je huis aan te leggen. Of bestaande leidingen aan te passen. 

Het enige wat je voor de werking van een infraroodpaneel nodig hebt is een elektriciteit aansluiting. Eenvoudiger kan toch niet? 

Waar je jaarlijks ook flink op bespaart, in vergelijking met een centrale verwarming, is op de onderhoudskosten. Infrarood panelen hebben namelijk geen onderhoud nodig, dus heb je ook geen kosten. Dit komt doordat een ir paneel geen draaiende onderdelen bevat die makkelijk stuk kunnen gaan. 

Sterker nog, een infrarood paneel gaat maar liefst dertig jaar mee en misschien nog wel langer! Verwarmen met infrarood is dé oplossing om te verwarmen zonder fossiele brandstoffen. 

infrarood-panelen-installeren (11)

Infrarood panelen in bestaande huizen

Voor bestaande woningen zijn infrarood panelen ook zeer geschikt als hoofdverwarming, maar ook als infrarood panelen bijverwarming. Zoals in de keuken of bdkamer. De warmtepanelen kan je aan de muur of het paneel bevestigen. Daarnaast zijn de ir panelen zeer modieus en in veel verschillende soorten verkrijgbaar. 

De ir panelen mogen juist opvallen in je kamer. Kies voor een ir infraroodpaneel met foto met of schilderij erop afgebeeld. Een waar kunstwerk in de woonkamer. 

Je vrienden zullen verbaasd zijn als je ze zegt dat het paneel aan je muur een verwarming is. Ze geloven je niet, totdat ze de heerlijke warme infrarode stralen op hun huid voelen. 

De infrarood panelen zijn slechts 2 tot 3 centimeter dik, waardoor ze weinig ruimte nodig hebben om te installeren. 

De achterkant van het paneel is voorzien van een elektriciteitskabel met stekker. Daardoor sluit je het paneel eenvoudig aan op het stopcontact. Je kan het ook rechtstreeks op de elektriciteit aansluiten, advies is wel om dit door een elektricien te laten doen. 

Wanneer je in een bestaande woning overgaat van gasloos naar infrarood verwarmen is het raadzaam om dit per kamer te doen. Zo kom je namelijk nooit zonder warmte te zitten. De twee systemen kunnen naast elkaar functioneren totdat je alle kamers hebt voorzien van de prachtige kunstzinnige infrarood panelen. 

Als je klaar bent met de gehele installatie, ben je eindelijk bevrijd van die lelijke vieze stinkende radiatoren in je woning! Wist je trouwens dat infrarood panelen geurloos én geruisloos zijn? Nog een reden om over te stappen op verwarmen door infrarode straling. 

infrarood paneel infrarood verwarming keuken

Infrarood panelen bij nieuwbouw

Voor nieuwbouw geldt al dat er geen aansluiting is op aardgas. Je moet dus nadenken over een andere manier van verwarmen. Het nieuwe verwarmen is natuurlijk middels infrarood panelen. 

Wek daarnaast je eigen energie op door bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Waardoor je bespaart op je maandelijkse kosten. Andere opties om je huis gasloos te verwarmen zijn een warmtepomp of via een ventilatiesysteem. 

Voor nieuwbouw huizen zijn infrarood panelen uiterst zuinig. Dit komt omdat deze woningen goed geïsoleerd zijn. 

Wanneer het buiten bijvoorbeeld nul graden Celsius is, heb je een binnen temperatuur van rond de 16 graden Celsius. Infrarood panelen hebben daardoor weinig energie nodig om de gewenste temperatuur van 20 of 22 graden Celsius te bereiken. Zuinig en toch aangenaam warm! 

Hoe bespaar je op de kosten met ir panelen?

Met ir panelen in je woning kan je enorm besparen op verschillende kosten. Zeker als je dit vergelijkt met een cv installatie. De kosten zijn onder te verdelen in vier categorieën, te weten: 

1. Kosten op verbruik

2. Onderhoudskosten

3. Installatie

4. Aanschaf-/investeringskosten

1 – Kosten op verbruik

Door slim om te gaan met de energie en het gebruik van je infraroodpanelen, kun je enorm besparen op de verbruikskosten per kWh. 

Infrarood panelen verwarmen de meubels in de kamer op, maar ook de wanden en vloer, eigenlijk net zoals de zonnestralen. Deze houden de warmte zeer goed vast, waardoor je een extra stijging in gevoelstemperatuur krijgt van 2 tot 3 graden Celsius. Dit resulteert erin dat je de thermostaat een paar graden lager zet. Je verbruik is daardoor dus lager. 

Met een ir panelen heb je dus minder energie nodig om dezelfde temperatuur in de ruimte te krijgen als met een conventionele kachel. Deze laatstgenoemde verwarmt op een andere manier. Een cv moet de lucht verwarmen. Deze manier van verwarmen is niet efficiënt, omdat de warme lucht stijgt.

Zorg ook voor een goede positionering van de ir panelen, zodat de infrarode straling niet wordt geblokkeerd. Obstructie zorgt namelijk voor warmteverlies. 

In een specifieke situatie kan je kiezen om alleen de ruimte of zone te verwarmen waar het echt nodig. Hierdoor verlaag je de verbruikskosten per uur.

Voor een infrarood paneel woonkamer raden wij altijd aan om een infrarood verwarming aan het plafond te monteren, omdat deze een hogere temperatuur bereikt en de warmte heel gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

2-mobiele-infrarood-verwarming-mobiele-verwarming-mobiele-kachel-losse-verwarming-bijzetverwarming-bijzet-kachel-thermostaat.jpg

2 – Onderhoudskosten

Voordeel van een infrarood paneel is dat deze geen onderhoud behoeft. Ten opzichte van een cv installatie heb je bij een elektrische verwarming met infrarood geen draaiende onderdelen die kapot gaan. Tevens hoef je het systeem niet te ontluchten of water bij te vullen. 

Met een infrarood paneel heb je een onderhoudsvrij leven. Per jaar bespaar je hiermee op de onderhoudskosten. 

3 – Installatiekosten

De installatiekosten zijn nihil. Het warmtepaneel monteer je eenvoudig met een paar schroeven aan de muur of plafond. Het enige wat je misschien nodig hebt is een elektricien, indien je de elektriciteitsdraden moet doortrekken of als er geen stopcontact in de buurt is.

4 – Aanschaf- investeringskosten

De investering in infraroodpanelen is niet duur. Je hebt al een simpel ir paneel vanaf honderd euro. De prijs kan oplopen naar duizend euro. Helemaal afhankelijk van welk model je kiest, welk materiaal, het vermogen en de grootte van het paneel. 

Kortom, met infraroodpanelen in je nieuwe of bestaande woning heb je een onderhoudsvrij leven, je bespaart enorm op de verbruik kosten per maand en je geniet daarnaast natuurlijk van de gezonde infrarood stralen.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.