Infrarood panelen advies

Advies inwinnen over infrarood panelen

De installatie van een infrarood paneel is zeer eenvoudig, waardoor je snel geneigd bent geen advies in te winnen. Je koopt een infrarood paneel, installeert deze aan de muur, steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar om de heerlijke warmte te ontvangen. 

In principe klopt dit, maar je kan uiteindelijk veel duurder uit zijn door te veel per kWh te betalen. Wanneer je een te klein ir paneel koopt voor de grootte van de ruimte, ben je duurder uit. Indien je een paneel aanschaft die wel geschikt is voor de te verwarmen ruimte, ben je voordelig uit. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen over de verschillende soorten infrarood panelen. 

Infrarood panelen onderscheiden zich van andere verwarmingssystemen. Ir panelen zijn er in veel soorten, maten en vermogens. Om deze reden is het verstandig om een berekening te laten uitvoeren voor jouw woning of te verwarmen ruimte. De grootte van de kamer, de isolatiewaarde en je eigen warmtebehoefte zijn hierbij van belang. 

Infrarood paneel met foto advies

Bepalen van je warmtebehoefte

Belangrijk is om exact vast te stellen wat de individuele warmtebehoefte is. Zodat bepaald kan worden welk vermogen en hoeveel infrarood panelen je nodig hebt. Het bepalen en berekenen van de exacte warmtebehoefte vereist expertise. Onze adviseurs helpen je graag bij het berekenen van de verwarmingsbelasting voor jouw woning of kamer. 

Een infrarood verwarming werkt heel anders dan bij een conventionele of elektrische verwarming. Een infrarood paneel werkt op elektriciteit, waarbij de energie wordt omgezet in warme infrarood stralen. Deze warmtegolven warmen de objecten in de kamer op. Denk hierbij aan meubels, vloer en muren. 

De grootte en het materiaal van de oppervlakken zijn van groot belang, zoals de vloer en de muren. Ook of je huis goed geïsoleerd is of niet.

Een goed advies voor de aankoop van infrarood panelen is daarom belangrijk. Zo bepaal je de juiste maat van het ir paneel en ook het aantal panelen dat je nodig hebt om de kamer goed te verwarmen. 

Convectie warmte werkt op een andere manier. Het woord convectie komt voort uit het Latijnse woord “convectum”. Dit betekent “bijeengebracht” en staat voor “stroom transport”. 

Het is eigenlijk niets ander dan dat de warmte zich via luchtstromen in de ruimte verspreidt. Het warmteverlies door de muren en daarnaast de grootte van de kamer is belangrijk voor het bereken van het verwarmingsvermogen.

infrarood paneel woonkamer advies

Waar hangt de warmtevraag vanaf?

De warmtevraag is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur in een woning op het gewenste peil te houden. Deze wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter, kWh/m². Warmtevraag wordt ook wel warmtebehoefte genoemd. 

Elke kamer of zone wordt afzonderlijk bekeken. Het doel van de berekening is om te zorgen voor voldoende warmte voor alle kamers in een woning of gebouw. De berekening is gestandaardiseerd volgens DIN EN 12831. Een deskundige helpt je graag om de berekening voor je uit te voeren.  

De warmtebehoefte hangt af van de:

  • hoeveelheid energie die verloren gaat in de woning door kieren en spleten.
  • energie die verloren gaat door ventilatie.
  • warmte winsten door invallende zonnestralen.
  • capaciteit van het gebouw om de warmte op te slaan.
    .

Infrarood panelen van Infraroodpaneel kunnen variëren tussen de 210 watt en 3000 watt per paneel. Het exacte benodigde vermogen en het aantal infrarood panelen die je nodig hebt, kan precies worden berekend.

Een klein infrarood paneel van 300 watt is geschikt voor een kleine ruimte van 3 tot 4 m². Middelgrote infrarood panelen, zoals 1000 of 1500 watt, zijn geschikt voor kamers van 15 tot 20 m2 ruimtes, zoals een slaapkamer. De grote infrarood panelen, van 2000 tot 3000 watt, zijn geschikt voor grotere ruimtes, van 30 tot 40 m2 zoals de huiskamer of kantoorruimtes. 

infrarood panelen advies paneel

De installatie van een infrarood paneel

De installatie van een infrarood verwarming is eenvoudig. Echter het bepalen van de juiste positie vereist specialistische kennis. Wanneer je infrarood panelen neemt als hoofdverwarming voor je huis, is het ten zeerste aan te raden om professioneel advies in te winnen. 

Met de radiatoren van een centrale verwarming is het bijna niet relevant waar de elementen komen te hangen. De radiatoren blazen gewoon warme lucht de kamer in. Of dat nu van links, rechts of beneden komt, maakt niet veel uit. 

Deskundige kennis van infrarood verwarming is vereist om de juiste positie van het paneel in de ruimte te bepalen. De infrarood stralen verspreiden zich namelijk in een rechte lijn en moeten een muur, vloer of meubel raken om effectief te zijn. De inrichting van de kamer heeft daarnaast ook invloed op de goede werking van de ir panelen.

Een goede positionering en installatie van de ir panelen scheelt per jaar flink in de kosten. 

Gebruik altijd groene stroom voor je ir verwarming. Combineer het met zonnepanelen op je dag. Dit kan je per dag heel wat geld opleveren. Een besparing van een paar honderd euro per jaar. 

infraroodpaneel foto

Onze experts helpen je bij het kiezen van de juiste infrarood warmtepanelen en houden rekening met extra opties. Infrarood panelen kunnen tevens deel uitmaken van de kamerinrichting, zoals een infrarood paneel schilderij. 

Een infrarood paneel spiegel is bijvoorbeeld perfect voor in de badkamer. Een grote normale spiegel reflecteert de warmtestralen van een verwarming met infrarood en voorkomt daardoor dat de wanden opwarmen. Dit gebeurt niet als de spiegel zelf de bron van de warmtegolf is. 

Om de juiste keuze voor een infrarood panelen te maken is het verstandig om je te laten informeren door één van onze adviseurs. Zij staan je graag met deskundig advies te woord en laten je ook de verschillende mogelijkheden zien van infrarood panelen. 

Infrarood panelen aan de wand of plafond?

Installeer een infrarood paneel aan de muur of het plafond. Let bij de installatie erop dat de warmtestralen niet direct worden geblokkeerd door objecten in de kamer. Door obstructie verlies je namelijk warmte capaciteit. 

Plaats bijvoorbeeld een infrarood ir paneel nooit direct achter de bank. En hang ook geen gordijnen over het warmtepaneel heen. 

Infraroodpaneel infrarood panelen infrarood verwarming warmtepaneel verwarmingspaneel, plafond wand

Infrarood paneel aan het plafond

Een infrarood paneel aan het plafond biedt vanuit esthetisch opzicht een voordeel. Door plafondmontage zijn infrarood panelen namelijk nauwelijks merkbaar in de kamer.

Daarnaast hoef je bij plafond montage geen rekening te houden of meubels in de weg staan. Je kan ze overal aan het plafond bevestigen. Het enige waar je rekening mee moet houden is een lamp of balk die aan het plafond zit. 

Bij verlaagde plafonds integreer je de infrarood panelen in het plafond, waardoor ze bijna onzichtbaar zijn. In zeer grote ruimtes, zoals restaurants of kantoortuinen, is plafondmontage met name handig omdat je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen.

In kantoorruimtes worden infrarood plafond systeem panelen gebruikt. Deze panelen kunnen eenvoudig in het systeemplafond worden verwerkt. Daarnaast kan je ze ook makkelijk weer verplaatsen, wanneer de inrichting van het kantoor wordt aangepast. 

Je creëert bijvoorbeeld warme zones in de ruimte die je vaak gebruikt. Ruimtes in de kamer of kantoor die je minder vaak gebruikt worden niet verwarmd. Bij montage aan de muur kan in grote ruimtes de afstand tot de muur te groot zijn. De warmtegolven bereiken dan niet het midden van de kamer, waardoor het warmteverlies oplevert.

Let bij de installatie van ir panelen aan het plafond erop dat het paneel niet recht boven je hoofd hangt. Dit geldt met name voor plekken in je huis waar je vaak zit. Bijvoorbeeld je luie stoel of jouw heerlijk bankstel. Sommige personen ervaren de directe warmte die van boven komt als ongemakkelijk. 

Het is net zoals de zon. Wanneer je een lange tijd in de zon zit, voelt dit op een gegeven moment ook niet meer prettig aan. Dan wil je echt de schaduw opzoeken. 

Dit betekent dat als je een infrarood verwarming op kantoor installeert, deze niet direct boven de bureaustoel moet hangen, maar enkele tientallen centimeters afstand. Op deze manier geniet je van de warme en aangename infraroodstralen die je aan de zijkant voelt. Daarnaast blijft je hoofd koel!

design verwarming

Infrarood panelen aan de muur

Het voordeel van installatie van infrarood panelen aan de muur is dat de wanden ook snel warm worden. Dit is vooral zeer effectief in oude gebouwen met een slechte isolatie, omdat de infrarood panelen de buitenmuren verwarmen. Hiermee voorkom je vocht- en schimmelproblemen. 

Door de opslag van warmte in de muren, komt er minder kou vrij in de ruimte. Dit betekent dat de warmte in de kamer constant blijft. Door de infrarood verwarming aan de muur te installeren, verwarm je ook gelijk de vloer. 

Neem bijvoorbeeld een klein warmte paneel. Deze hang je onder je bureaublad op. De infrarood stralen raken direct de vloer. Hierdoor heb je geen koude voeten en benen meer. 

De vloer is daarnaast ook heerlijk warm. Het is gelijk een plaatselijke vloerverwarming.  

Modieuze warmtepanelen

Het is moeilijk om in het algemeen te zeggen welk type infrarood paneel het beste is voor jouw kamer. Dit is afhankelijk van je warmte behoeften en ook de indeling van de ruimte. Infrarood panelen zijn modieus en stijlvol en zijn zeer zeker een aanvulling op jouw inrichting.

Kom langs bij één van onze showrooms en laat je goed informeren door onze gespecialiseerde adviseurs. Zij weten precies welke modellen verkrijgbaar zijn en brengen je misschien op een idee waar je zelf niet eens aan had gedacht!

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.