Hoe werkt infrarood verwarming

Hoe werkt infrarood verwarming precies?

Infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen. Deze kachel zendt ook directe warmtegolven naar de muren, meubels, apparatuur en mensen. De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat je huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamertemperatuur van 2 tot 3 graden. De slanke warmtepanelen sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

hoe werkt infrarood verwarming

Kenmerken infrarood paneel

Een infrarood paneel heeft een aantal bijzondere kenmerken. Deze zijn als volgt:

• Werkt op elektriciteit waarbij de energie wordt omgezet in infraroodstralen.
• Infraroodstralen zijn veilig en onschadelijk voor mens en dier.
• Vergelijkbaar met de zonnestralen: stuurt directe warme stralen de kamer in.
• Warmt muren, vloeren, meubilair en mensen op.
• De infraroodstralen weerkaatsen op de vaste objecten en verspreid de warmte door de kamer.
• Ruimtebesparende verwarmingspanelen van 1,8 tot 2,5 cm dikte.
• Als muur- of plafondverwarming verkrijgbaar.
• Infrarood paneel is verkrijgbaar in diverse modellen, vermogens en afmetingen.
• Korte opwarmtijd van 5 tot 12 minuten.

Infraroodverwarming werkt op het principe van zonnestraling

Infraroodverwarming werkt middels stralingswarmte welke vergelijkbaar is met de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Stel je voor, je stapt vanuit de schaduw in de felle zon. Je merkt gelijk hoe je hele lichaam opwarmt door de zonnestralen. Dit effect heeft een infraroodverwarming ook. Zodra jij je in het stralingsgebied bevindt, voel je de warmte op je lichaam. De warmtestraling is in te delen in drie categorieën.

Wat is infraroodstraling?

Infraroodstraling is een elektromagnetische straling, wat we ook wel warmtestraling noemen. De warmte van infraroodstraling zorgt ervoor dat mensen, dieren en planen kunnen groeien en op temperatuur blijven. De infraroodstraling zelf is niet warm, maar het warmt de objecten waar het mee in aanraking komt op.

Warmtestraling is onder te verdelen in drie typen:
– Korte golf infraroodstralen: deze produceren de meeste warmte en zijn niet gevoelig voor windvlagen. Daarom worden korte golf lampen gebruikt voor terrasverwarming.
– Medium golf: deze lampen herken je vaak aan het donkerrode licht die ze produceren. Via keramische emitters zijn ze zeer geschikt voor het verwarmen van openbare ruimtes, veranda’s, maar ook voor infraroodsauna.
– Lange golf: deze zenden lagere temperaturen uit, zijn uiterst veilig en worden binnenshuis toegepast. Geschikt als hoofd- en bijverwarming. Er is geen zichtbaar licht aanwezig, zoals bij de korte golf wel het geval is.

Krijtbord infraroodpaneel

Hoe werkt infrarood verwarming wand?

De warmtepanelen monteer je aan de wand. Hierbij is het belangrijk dat het warmtepaneel vrij kan stralen. Obstructie vermindert namelijk de warmteverspreiding. Bij hoe werkt infrarood verwarming is de positiebepaling van groot belang voor een goede warmte verspreiding. Plaats daarom nooit een bank of stoel direct voor de kachel, dit verhindert de verspreiding van de infraroodstraling.

Een wandverwarming heeft een bereik van zo’n 3 tot 4 meter. Zodra jij in het stralingsbereik zit, voel je de heerlijke warmte je lichaam doordringen. Dankzij de korte opwarmtijd van 5 tot 12 minuten (afhankelijk van het vermogen), geniet je vrijwel direct van de aangename warmte. De montage van een muurverwarming is eenvoudig en kan je zelf doen. Laat je wel altijd adviseren voor de juiste positiebepaling.

Hoe werkt infrarood verwarming plafond?

Plafondverwarming werkt hetzelfde als de muurverwarming, maar hierbij komen de stralen van bovenaf. Je monteert het warmte paneel aan het plafond middels een bijgeleverde montagebeugel. Je kan het zelf doen of via de installatiedienst van de infraroodwinkel. De warmteverspreiding is bij een plafondverwarming groter, zo’n 5 tot 6 meter (afhankelijk van het vermogen en de afmeting).

Doordat de stralen van bovenaf komen, warmen deze gelijk de vloer ook op. Je hebt geen vloerverarming meer nodig met een plafond warmtepaneel. Doordat de kachel hoog hangt, is de verspreiding ook ruimer. Wij adviseren altijd een plafondpaneel aan in de woonkamer. De heerlijke warmte voelt als de zon en werkt heel zuinig.

Meer informatie over hoe werkt infrarood verwarming?

Wil je meer informatie over hoe werkt infrarood verwarming? Je kan voor hoe werkt infrarood verwarming contact opnemen met onze infrarood verwarming deskundigen. Elke vraag over hoe werkt infrarood verwarming wordt zo spoedig mogelijk beantwoord. Je kan ook op ons infrarood verwarming magazine alles over hoe werkt infrarood verwarming. Lees meer over terrasverwarmer.

Koop nu infrarood verwarming op Infrarood Verwarming.  Lees het complete artikel Hoe werkt infrarood verwarming.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.