Hoe werkt een infrarood paneel?

Een infrarood verwaring is een elektrische verwarming die werkt op basis van stralingswarmte. Een ir verwarming wordt ook wel hittegolf-of stralingsverwarming genoemd. Net als de zon de aarde verwarmt, verhitten de infrarode warmtestralen de kamer. Dit is een zeer aangename directe warmte.

Het belangrijkste verschil met een conventionele centrale verwarming is dat infrarood panelen niet de lucht verwarmen, maar de objecten in de kamer. Denk hierbij aan de wanden, vloer en meubels die in de kamer staan. Je hebt daardoor geen ongezonde luchtstromingen door de kamer.

De infrarood panelen verdelen de infrarode warmtestralen gelijkmatig over de oppervlakken van de kamer. Het creëert een bijzonder comfortabel en gezond klimaat.

Infraroodpanelen hebben lage aanschafkosten, een grote diversiteit aan ontwerpen en een zeer hoge efficiëntie. Vooral in moderne en goed geïsoleerde woningen brengen infrarood panelen flinke kosten besparingen met zich mee. De ir panelen zijn tevens zeer goed in te zetten in weinig gebruikte kamers.

Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 7

Lange en korte golf infrarood straling

Een infrarood paneel sluit je aan op elektriciteit, waarna vervolgens de energie wordt omgezet in warme onschadelijke ir-c straling. Dit zijn de lange golf infrarood straling.

Infrarood stralers met een korte golflengte zijn voor buitenshuis gebruik. Deze ir-a-straling dringt zeer goed door in de lucht en werkt altijd, ongeacht de buiten temperatuur. Je ziet ze vaak als terras verwarmer.

De voordelen van een infrarood paneel

Infrarood paneel heeft veel voordelen. Doordat infrarood verwarming heel direct verwarmen levert dit een elektriciteitsbesparing op. De opwarming van de muren in de kamer zorgen namelijk voor een extra stijging in kamer temperatuur van zo’n 2 à 3 graden Celsius. Daardoor kan je gerust de thermostaat lager zetten.

Met infrarood panelen is het mogelijk om alleen bepaalde zones te verwarmen. Een infrarood paneel heeft namelijk een bereik van ongeveer 3 meter.
Je hoeft niet gelijk de hele kamer op te warmen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld in een grote loods of garage werkt, waar alleen een klein gedeelte verwarmd hoeft te worden. Dit scheelt ook weer in de verbruikskosten.

Dit geldt natuurlijk ook voor in huis. De werkkamer, hobbykamer of kinderkamer hoeven alleen verwarmd te worden wanneer je de ruimte gebruikt. Je gaat zuinig om met de energie door alleen de ruimte te verwarmen waar jij je bevindt. Doordat infrarood verwarming niet de lucht verwarmd maar de objecten in de kamer, kun je daardoor heel gericht verwarmen.

Hoe werkt infrarood verwarming

Heb je goed geïsoleerde muren? De ir panelen werken dan nog beter. Ze hoeven maar even aan te staan om de gewenste kamer temperatuur te bereiken.

Heb je meerdere wand of plafond panelen? Dan kan je met de Smart Home app ieder paneel apart regelen. Op deze manier ga je zuinig om met de energie, waardoor je iedere maand flink bespaart op de elektriciteitsrekening.

Naast besparing op onderhouds-, installatie- en verbruikskosten heeft een infrarood paneel een aantal zeer goede eigenschappen, zoals:
Geen rondzwevende stofdeeltjes door warme lucht circulatie. Waardoor de luchtkwaliteit verbetert.
Gelijkmatige verdeling van de temperatuur.
Muren blijven droog, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.
Snelle opwarmtijd. Binnen 8 tot 15 minuten is vrijwel direct de gewenste temperatuur bereikt.
Bediening door middel van het Smart Home systeem.
Ir panelen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, zodat je ze mooi kan integreren in je kamerontwerp.
Geurloos en geruisloos
De warme ir stralen hebben een ontspannende en verlichtend werking op de mens.
Gebruik als hoofdverwarming (voor de hele woning) of als bijverwarming (voor een bepaalde ruimte).

Door groene stroom te gebruiken, ben je ook nog eens milieubewust bezig. Nog beter is natuurlijk een ir paneel in combinatie met zonnepanelen.

Hoe werkt infrarood verwarming

Welke temperatuur bereikt een infrarood paneel?

Een infrarood paneel bereikt een temperatuur van tussen de 100 en 190 graden Celsius. De maximale temperatuur is afhankelijk of het paneel aan de wand of het plafond hangt.

Een ir wandpaneel ligt tussen de 100 en 120 graden Celsius. Dit is niet gevaarlijk, je kan het paneel gewoon aanraken zonder brandwonden of blaren op te lopen.

Een plafonpaneel daarentegen wordt warmer. De temperatuur kan oplopen naar 190 graden Celsius. Daarom mogen plafond panelen nooit aan de wand worden gemonteerd.

De verschillende designs van infrarood panelen

Infrarood panelen zijn er verschillende designs, vermogens en afmetingen. Een ir beeldpaneel bijvoorbeeld, dit is net een echt schilderij, totdat je de infrarood verwarming aanzet en je de heerlijke warme infrarood stralen voelt. Je beseft ineens weer dat het ook een verwarming is. Infrarood panelen zijn gewoonweg eenvoudig toe te passen en een aanvulling op je inrichting!

Wil je liever onopvallende infrarood panelen in je woning? Geen probleem, de panelen zijn eenvoudig en mooi weg te werken aan het plafond of aan de muur. Het voordeel van een ir paneel is namelijk dat ze zeer dun zijn, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen.

Infrarood is een andere manier van verwarmen. Geen verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Wil je ook een warme vloer? Geen probleem, de panelen aan het plafond werken als een vloerverwarming.

De warme stralen van het plafondpaneel warmen direct de vloer heerlijk op. Esthetisch prachtig en het heeft een zeer goede warmte verdeling. Infrarood verwarming kopen.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.