Hoe werkt convectie?

Wat is convectie?

Natuurkunde is een fascinerend onderwerp waar we dagelijks mee te maken hebben. Een van de belangrijkste concepten in de thermodynamica is convectie. Maar wat is convectie nu precies? En hoe kun je het beste een woning zonder gas verwarmen? Is dat middels convectiewarmte of stralingswarmte (infraroodstraling)?

Convectie is een fysiek proces waarbij warmte wordt overgedragen door de beweging van vloeistoffen of gassen. Deze beweging ontstaat doordat warmere deeltjes zich uitbreiden en lichter worden, waardoor ze opstijgen en plaatsmaken voor koelere, zwaardere deeltjes. Dit proces van opstijgen en dalen creëert een circulatie van vloeistof of gas, waardoor warmte door de ruimte wordt verplaatst.

Convectie warmte

elektrische radiator woonkamer convectie

Convectie warmte is warmte die wordt gegenereerd door een convectieproces. Het wordt vaak gebruikt om ruimtes te verwarmen, zoals in de vorm van een convectiekachel. Dit type kachel werkt door lucht te verwarmen en deze warme lucht door de kamer te laten circuleren. Hoewel een convectie kachel effectief kan zijn, heeft het een aantal nadelen.

Het haalt bijvoorbeeld luchtvochtigheid uit de kamer, waardoor de lucht droog en oncomfortabel aanvoelt. Wanneer een woning niet goed is geïsoleerd, verdwijnt de convectie warmte lucht door de kieren naar buiten. Ook duurt het lang voordat de warmte voelbaar is, want iedereen weet dat warmte lucht eerst opstijgt en dan langzaam zakt. Een woning verwarmen met een warmte lucht is daarom een kostbaar proces.

Alternatief voor convectie kachel is infrarood verwarming

infrarood verwarming hoeveel watt hoeveel watt verwarming nodig hoeveel infrarood panelen nodig infrarood verwarminspaneel Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel huis goedkoop verwarmen zonder gas

Een alternatieve vorm voor een woning te verwarmen is infrarood verwarming. In tegenstelling tot convectie kachel, werkt infrarood verwarming door middel van stralingswarmte. Het zendt onzichtbare infraroodstralen uit die objecten in een kamer verwarmen, in plaats van de lucht.

Infrarood verwarming heeft een aantal voordelen, zoals:

  • een goede luchtvochtigheid
  • gericht verwarmen van specifieke gebieden in een kamer
  • snelle opwarmtijd: binnen 5 tot 10 minuten warm
  • geen luchtcirculatie waardoor er geen stofdeeltjes in de lucht zweven
  • zuinig in verbruik
  • geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn.
    .

Hoewel convectie en infrarood verwarming beide effectief kunnen zijn voor het verwarmen van een ruimte, hebben ze elk hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze te overwegen bij het kiezen van een verwarmingssysteem dat het beste past bij jouw behoeften en situatie. Ook kan je kiezen voor een combinatie, waarbij de lucht en de objecten worden verwarmd. Dit noemen we een hybride kachel. Bij Infrarood Verwarming leggen we je graag de voordelen uit van een woning zonder gas verwarmen via stralingswarmte.

Meer informatie over convectie en stralingswarmte

convectie warmte en kachel

Wil je meer informatie ontvangen over de werking van convectie en stralingswarmte. Neem gerust eens contact op met de deskundigen van Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood verwarming in huis, kantoor of industriële ruimtes, zoals Hoe duurzaam bedrijfshal verwarmen en Infrarood panelen ervaringen in studio woning.

Koop nu een IR verwarming bij Infrarood Verwarming.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.