Hoe je huis goedkoop verwarmen zonder gas?
Ben je op zoek naar een manier van goedkoop verwarmen zonder gas? Dan zijn er twee mogelijkheden elektrisch verwarmen met een warmtepomp of infrarood verwarming. Een warmtepomp is duur in de aanschaf en is vaak te koud. Infrarood verwarming daarentegen is goedkoop in de aanschaf (al vanaf 199 euro heb je een infrarood paneel), behoeft geen onderhoud en is binnen 10 minuten warm.
Infrarood verwarming is daarom een geloofwaardig alternatief om de Nederlandse regering te steunen onze huizen koolstofvrij te maken. Goedkoop verwarmen zonder gas doe je dan ook met infraroodstraling.
Huis verwarmen zonder gas
Het is inmiddels geen geheim dat de CO2-uitstoot een hot item is op de nationale beleidsagenda staat. Om de klimaatdoelstelling te halen moeten we voor 2050 allemaal ons huis verwarmen zonder gas. De bebouwde omgeving is verantwoordelijk voor zo’n 40% van de totale koolstofuitstoot van Nederland. Het koolstofvrij maken van de woningbouw zal een belangrijke rol spelen bij het bereiken van een zero-beleid op CO2-uitstoot.
Verplichte hybride warmtepomp vanaf 2026
Als onderdeel van huis verwarmen zonder gas wordt daarom in de strategie van de overheid gesproken over het verplichten van een hybride warmtepomp of variant bij de vervanging van een cv-ketel. Maar waarom zijn warmtepompen de ‘go-to’ van de regering om de zero CO2-doelstellingen te bereiken?
Uit meerdere studies blijkt namelijk dat infrarood verwarming een reeks voordelen bieden boven de hybride warmtepomp die de regering verplicht wil stellen. De voordelen omvatten verwarmingsefficiëntie, kostenbesparingen en gezondheidsvoordelen. Bovendien leidt het tot een aanzienlijke vermindering van de afhankelijkheid van het nationale energienet, wat essentieel is om de veerkracht en de energiezekerheid van Nederland te vergroten.
Infrarood verwarming betekent goedkoop verwarmen zonder gas
Er zijn talloze redenen om te kiezen voor infrarood verwarming in vergelijking met zowel traditionele luchtverwarming als warmtepompen, waaronder de innovatieve en energie-efficiënte manier waarop het een kamer verwarmt. Als je kiest voor infrarood verwarming als hoofdverwarming kies je ook gelijk voor goedkoop verwarmen zonder gas.
De infraroodstraling brengt namelijk de warmte van de infrarood panelen over om vaste voorwerpen op te warmen, wat op zijn beurt de kamer verwarmt. Daardoor is de warmte van een infrarood verwarming in minder dan 10 minuten voelbaar in een kamer.
Omgekeerd blijkt uit studies dat een warmtepomp een lager vermogen heeft dan gasketels en infrarood verwarming. Dit betekent dat een warmtepomp niet zo snel warmte levert als een infrarood verwarmingssysteem. En dat centrale verwarming op gas er wel 30 tot 60 minuten over doet.
Er zijn ook gezondheidsvoordelen voor de consument, want infraroodstraling met een infrarood kachel vermindert het optreden van vocht in huis en koud gerelateerde ziekten, zodat mensen veilig en gezond in hun huis kunnen wonen.
Waarom kiezen voor infrarood panelen?
Infrarood panelen zijn ook een consument vriendelijker alternatief voor warmtepompen. Een woning met twee slaapkamers kan in één dag volledig worden aangepast naar goedkoop verwarmen zonder gas met infrarood panelen. Ter vergelijking: het kan wel een week duren om een warmtepomp te installeren, waarvoor ook meer werk nodig is.
Eenmaal geïnstalleerd vergen infrarood panelen weinig tot geen onderhoud, in tegenstelling tot het jaarlijkse kostbare onderhoud dat nodig is voor warmtepompen. Het resultaat is dat de totale kosten over een levensduur van 50 jaar betekent dat infrarood paneel aanzienlijk goedkoper is dan een warmtepomp.
Een kostenvergelijking schat de totale kosten voor IR op € 41.925. Inclusief vervangings-, onderhouds- en bedrijfskosten bij een levensduur van 20 jaar. Ter vergelijking: bij een veel kortere levensduur van 10 jaar kost een lucht warmtepomp bijna € 66.000, zelfs als de energie subsidie wordt toegepast op de installatie.
Is je warmtepomp te koud
Veel consumenten hebben al een warmtepomp gekocht en komen er nu achter dat het helemaal niet zo zuinig is als beweerd werd. Een veelvoorkomende klacht is ook dat de warmtepomp te koud is. Hoe komt het dat een warmtepomp te koud is?
Een warmtepomp is een lage temperatuur verwarming (in tegenstelling tot infrarood verwarming). Deze werkt dus met lagere temperaturen dan bij een traditionele gas gestookte CV ketel. Hiervoor zijn traditionele radiatoren niet geschikt. De grote oppervlakten die verwarmd moeten worden, werkt enkel met een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming. En dus niet met de reguliere radiatoren van de (oude) gas kachel. Vaak hoor je dat mensen de warmtepomp te koud vinden, dat komt dus onder andere door deze reden.
Ook moet je de thermostaat niet lager zetten wanneer je gaat slapen of de deur uit gaat. Met een traag warmtesysteem is het belangrijk dat de kamer temperatuur constant is, anders krijg je het nooit warm in de woning.
Tevens is een juiste installatie van zeer groot belang voor een goede werking van warmtepompen en goedkoop verwarmen zonder gas. De totale kosten (ook wel Total Cost of Owner genoemd TCO) van een warmtepomp is hoog. Hoge aanschaf, jaarlijks onderhoud en de installatie kan je niet zelf doen. Bovendien heb je een bijverwarming nodig, anders is de warmtepomp te koud. Kortom goedkoop verwarmen zonder gas heb je bij een warmtepomp een flinke investering aan de voorkant. En dan nog heb je het koud.
Hoe je huis verwarmen zonder gas
De beste oplossing voor je huis verwarmen zonder gas is met infrarood verwarming. Hierbij zijn twee factoren belangrijk om een hoog rendement te realiseren. De positiebepaling van de warmte panelen en het juiste vermogen voor de ruimte. Deze twee aspecten zijn belangrijk om discomfort en een hoog energieverbruik te voorkomen. Laat daarom door de experts van Infrarood Verwarming een genormeerde warmte berekening maken.
Infrarood verwarming of warmtepomp
Tal van studies tonen aan dat infrarood verwarming een geloofwaardig alternatief is voor hybride warmtepomp. Dus waarom kiest de regering voor een aanpak van hybride warmtepompen bij vervanging van een CV-ketel. De aanschaf is kostbaar en de warmte is vaak niet voldoende voor een huishouden. Ook zijn de onderhoudskosten hoog en de installatie is duur.
Het valt nog te bezien of de regering de tekortkomingen van de warmtepomp benadering zal accepteren door een groter scala aan alternatieve hernieuwbare technologieën, zoals infrarood verwarming, toe te passen. En de kansen om een nul-uitstoot van CO2 in 2050 te bereiken te verbeteren.
Vragen over goedkoop verwarmen zonder gas
Heb je nog vragen over goedkoop verwarmen zonder gas? Neem dan gerust contact op met Infrarood Verwarming. Of maak een afspraak in één van onze showrooms van HeatXL. Onze adviseurs leggen je graag de voordelen uit van goedkoop verwarmen zonder gas. Infrarood paneel is zuinig, gezond en onderhoudsvrij. Combineer infrarood verwarming met zonnepanelen voor een nog hogere kostenbesparing en nul CO2-uitstoot.
Meer informatie over huis verwarmen zonder gas kan je ook lezen in onze infrarood verwarming blogs. Zoals is warmtepaneel infrarood zuiniger dan warmtepomp. Kom meer te weten over onze duurzame, goedkope elektrische kachel met infraroodstraling. De elektrische kachel van Infrarood Verwarming kan je bovendien ook kopen in onze infrarood verwarming winkel. Waar je ook terecht kan voor industriele verwarming kopen, zoals schuurverwarming of garage verwarmen zonder gas.