Draadloze thermostaat

Infrarood paneel met thermostaat is energiezuinig

Een infrarood paneel met thermostaat draagt bij aan de energie besparing, omdat de verwarming alleen aan gaat wanneer het nodig is. Een thermostatische regeling zorgt namelijk voor een constante temperatuur in een ruimte, waardoor je energiezuinig omgaat met de elektriciteit. 

De thermostaat meet als eerste de actuele warmte en vergelijkt deze met de ingestelde gewenste temperatuur. Vervolgens geeft de thermostaat een signaal door aan het verwarmingselement waarop het is aangesloten. De infrarood verwarming gaat aan of uit. 

Sinds 26 september 2015 moeten veel verwarmingstoestellen voldoen aan de Europese energie richtlijn, de Energy-related-Products (ErP). Doel van de ErP richtlijn is om de klimaatverandering te bestrijden en tegelijkertijd hernieuwbare energie te gebruiken. 

Het is sinds deze datum verplicht dat warmwater- en verwarmingsproducten voor woningen een energielabel dragen. Denk hierbij aan cv-ketel, warmtepompen, verwarmingen, zonneboilers en thermostaten. 

Een thermostaat op je verwarming zorg ervoor dat het ir paneel op tijd uitgaat. Hiermee bespaar je al snel zes procent op je energieverbruik. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de elektriciteitsrekening. 

infraroodpaneel met thermostaten

Soort thermostaat voor infrarood paneel

Een infrarood paneel heeft niet standaard een thermostaat. De betere en hoge kwaliteit infrarood panelen zijn wel voorzien van een thermostaat. Let hier op als je een ir paneel koopt. 

Een goede thermostaat voldoet aan twee eisen. Allereerst moet het een klok thermostaat zijn, waarbij je voor iedere dag van de week een apart programma kan installen. Daarnaast moet je de thermostaat en het verwarmingspaneel kunnen bedienen door middel van een app op je smartphone. 

Voor infrarood panelen zijn er drie soorten thermostaten:

1. Geïntegreerde slimme thermostaat

De meest moderne en innovatieve thermostaat voor een infrarood verwarming is degene die geïntegreerd zit in het paneel. De temperatuur van het ir paneel regel slim via de smart home app op je mobiele telefoon. 

Deze optie wordt het meest gebruikt bij infrarood paneel plafond. Via de app kan je tevens op afstand alles regelen, zoals de verschillende warmte programma’s instellen of het infrarood paneel alvast aanzetten voordat je thuis komt. Ook handig voor wanneer je vergeten bent het IR paneel uit te zetten toen je net van huis wegging. 

De slimme systemen als de smart home apps hebben de intrede gevonden bij veel huishoudens. Een lamp aan of uitzetten, de koelkast aanvullen of de warmte regelen van je infrarood paneel, alles kan tegenwoordig met via Internet of Things (IoT). 

Het bedienen van je ir paneel is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Via de smart home app bedien je ieder infrarood paneel apart. 

infrarood paneel met thermostaat

2. Draadloze thermostaat

De draadloze, oftewel, wifi thermostaat plaats je ergens in de kamer waar een goede ontvangst is, bijvoorbeeld waar voorheen de CV thermostaat hing. Het handige hiervan is dat er op deze plek al elektriciteit aanwezig is. De temperatuur regel je direct op de thermostaat of door middel van de app op de smartphone. 

Op het digitale display van de thermostaat zijn de ingestelde en gemeten temperatuur te zien. Zowel via de app als via de thermostaat zijn er verschillende keuze programma’s beschikbaar. 

Vanaf iedere locatie en op ieder gewenst moment bedien je via de smartphone de thermostaat. Dit is bijvoorbeeld heel handig voor wanneer je met de Kerstdagen van huis bent. Op je terugreis zet je de verwarming alvast aan, zodat je niet in een ijskoud huis thuiskomt. 

infrarood paneel met thermostaatsregeling

3. Plug-in thermostaat

Met een plug-in thermostaat regel je snel en eenvoudig de temperatuur van de paneelverwarming. De plug-in thermostaat steek je eerst in het stopcontact, daarna steek je de stekker van het infrarood paneel in deze plug-in. Het infrarood paneel kan nu bediend worden via de plug-in thermostaat. 

De programmering en temperatuur van je verwarmingspaneel regel je eenvoudig met de druktoetsen. Ook met een plug-in thermostaat is het vaak mogelijk om warmte programma’s in te stellen voor iedere dag van de week. 

Let bij de aanschaf van een plug-in thermostaat op het maximale vermogen. De meeste plug-in thermostaten voor een infrarood kachel kunnen een maximaal vermogen van 3600 watt aan. Hierop kun je veilig een infrarood paneel op aansluiten. 

Voordelen van ir paneel met thermostaat

Een elektrische kachel middels infrarood verwarming met thermostaat heeft vele voordelen, zoals: 

 • Gezonde warmte, stralingswarmte is vergelijkbaar met de zon.
 • Een breed scala aan prachtige ontwerpen die perfect in je huis passen. 
 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. 
 • Optimale energie besparing zeker in combinatie met zonnepanelen en energie opslag.
 • Geen onderhoudskosten.
 • Droge en schimmel vrije muren.
 • De stralingswarmte wervelt geen stof op en is vriendelijke voor mensen met een allergie.
 • Onafhankelijk van fossiele brandstoffen. CO2 neutraal met eco- en zonne-energie.
 • Voor residentiële en commerciële ruimtes, ook ideaal voor inbouw achteraf.
 • Infrarood verwarming is goedkoop in aanschaf.
 • Gemakkelijk en snelle installatie. 
 • Bediening thermostaat via de Smart home app.
 • Op afstand temperatuur regelen en instellen.

infrarood panelen advies

Wat is infrarood paneel?

Een infrarood paneel werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen, die de kamer verwarmen. Infrarood panelen zenden directe warmtegolven naar je muren, meubels, apparatuur, vloer en mensen. Je bedient het ir paneel met een plug-in, wifi of geïntegreerde thermostaat.

De warme infrarood stralen weerkaatsen werkelijk overal op, zodat je huis op een natuurlijke manier sneller en aangenaam warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in gevoels temperatuur van 2 tot 3 graden. Infrarood panelen sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infrarood straling.

Er zijn verschillende soorten infrarood kachel om je woning te verwarmen. Je kan ze allemaal op een mooie manier verwerken in de inrichting. Bijvoorbeeld de plaatsing van infrarood verwarming met ingebouwde thermostaat aan het plafond of aan de muur. Ook is er een speciale terrasverwarming als je lekker buiten wilt zitten op een koudere zomeravond. 

Verwarmingspaneel Infrarood paneel infrarood panelen infrarood verwarming plafond wand alkari ecaros welltherm heatxl woonkamer studeerkamer keuken garage hal kinderkamer slaapkamer woonkamer wit zwart foto 11

Bij plafondmontage is een grotere warmte dekking te bereiken dan bij muurmontage. Bij infrarood verwarming plafond hoef je ook geen rekening te houden met meubels die in de weg staan. Het enige wat in de weg kan hangen is een lamp. De infrarood verwarming kan in principe overal aan het plafond bevestigd worden.

Bij verlaagde plafonds integreer je het infrarood verwarming mooi in het plafond, waardoor deze bijna onzichtbaar is. In zeer grote ruimtes, zoals restaurants of kantoortuinen, is plafond montage met name handig omdat je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen. Je bespaart hiermee op energiekosten. Advies is om bij een plafond paneel altijd een wifi of ingebouwde thermostaat te kiezen.

Heb je vragen over het gebruik van een infrarood paneel met thermostaat? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs bij één van onze showrooms.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.