Beste milieuvriendelijke verwarming om energierekening te verlagen

Hoe milieuvriendelijke verwarming zorgt voor lagere energierekening

Met een milieuvriendelijke verwarming kun je vele euro’s per jaar besparen op de hoge energierekening. Met de hoge kosten in levensonderhoud staan mensen onder financiële druk, daarom is het belangrijk om te kijken hoe je zoveel mogelijk geld kunt besparen. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is door je te concentreren op je energierekening. 

Hoewel er kleine stappen zijn die je kunt nemen om je energieverbruik te verminderen, zoals het lager zetten van je thermostaatknop of het verbeteren van de isolatie van je huis, moet je ook je verwarmingssysteem onder de loep nemen. Sommige verwarmingssystemen zijn veel milieuvriendelijker dan andere en helpen daarom je energierekening laag te houden. 

Voorbeelden van milieuvriendelijke verwarming zijn infrarood panelen, warmtepompen, biomassaketels en elektrische radiatoren. We bespreken enkele van deze opties en de voordelen die ze je huis bieden.

Opties voor milieuvriendelijk huis verwarmen

Er zijn een aantal verwarmsystemen waarmee je milieuvriendelijk huis verwarmen kunt én waarmee je bovendien ook je energierekening verlagen kunt.  

#1 Infrarood kachel

elektrische kachel woonkamer elektrische bijverwarming woonakamer elektrische verwarming woonkamer energiezuinige elektrische kachel consumentenbond muurpanelen woonkamer nano infrarood verwarming kosten infrarood verwarming berekenen infrarood kachel

Infrarood kachel is niet meer nieuw, maar staat wel steeds meer in de kijker als milieuvriendelijke verwarming. En dat is ook niet zo vreemd, want een infrarood kachel is niet alleen duurzaam en energiezuinig in verbruik, maar het is ook een gezonde milieuvriendelijke verwarming. 

Infrarood verwarming werkt door voorwerpen te verwarmen in plaats van de lucht. Dit voelt vergelijkbaar de warme zonnestralen op een winterse dag. Hoewel het buiten misschien koud is, heb je het toch warm. Met infrarood kachel kun je milieuvriendelijk huis verwarmen en is ook zeer geschikt als terrasverwarming.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat infrarood verwarming ongeveer een derde gebruiken van de energie die een gewone elektrische radiator verbruikt. Als zodanig is het absoluut het overwegen waard als je zoekt naar manieren om je ecologische voetafdruk en je energierekening te verminderen. 

beste infrarood verwarmingspaneel infrarood paneel badkamer ir verwarmingspanelen handdoekdroger handdoek beugel handdoek droogrek schimmel voorkomen goedkoop verwarmen zonder gas infrarood badkamer verwarming warmtepaneel badkamer Infrarood panelen slaapkamer elektrische kacheltje zuinig milieuvriendelijke verwarming

Een belangrijk voordeel van deze milieuvriendelijke verwarming oplossing – afgezien van de energiebesparende voordelen – is dat ze licht en ruimtebesparend zijn. Daardoor passen de slanke infraroodpanelen (1,7 tot 2,2 cm dun) gemakkelijk overal in je kamer. Ze kunnen bijvoorbeeld aan muren worden toegevoegd en kunnen lijken op moderne kunstwerken. Ze kunnen ook aan plafonds worden bevestigd. Installaties als deze zijn kosteneffectief. Sterker nog, je kunt een infrarood verwarming kopen inclusief een ophangbeugel, waardoor de installatie snel een eenvoudig is.  

Infrarood kachel gebruiken ook slimme technologie. Je kunt de instellingen gemakkelijk en snel aanpassen met een druk op de knop met je smartphone of een soortgelijk apparaat. Zo heb je altijd volledige controle over hoeveel energie je gedurende de dag gebruikt. Je kunt zelfs meerdere warmtepanelen in verschillende kamers apart vn elkaar bedienen. Het verwarmingssysteem gebruikt ook een laag wattage. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je elektriciteitsrekening erdoor omhoogschiet. 

#2 Warmtepomp

Warmtepomp verwarming milieuvriendelijke verwarming

Een andere optie die het overwegen waard is, is een warmtepomp. Een warmtepomp werkt door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Dat kan zelfs als het buiten koud is. Je kunt de energie van een pomp gebruiken om delen van het huis te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waaronder een grondwarmtepomp. Deze is ontworpen om warmte aan de bodem te onttrekken. Hoewel dit efficiënter is dan een luchtwarmtepomp, is het ook een stuk duurder om te installeren. De reden hiervoor is dat je leidingen in je tuin moet aanbrengen, dus het is een langdurig en tijdig installatieproces. 

Je kunt ook hybride warmtepompen krijgen. Deze werken samen met je gasketel. Ze kunnen ideaal zijn voor huizen die niet volledig geïsoleerd zijn, waaronder oliehoudende gebouwen. 

Deze systemen zijn zeer efficiënt. Gemiddeld zullen ze slechts 1 eenheid energie gebruiken om 3 eenheden warmte te produceren. Je kunt dit soort opties ook onderzoeken op een overheidssubsidie, zodat de installatiekosten beter beheersbaar zijn. Het enige probleem is dat ze veel installatiewerk vergen en ook nogal lawaaierig kunnen zijn. Daarnaast je huis met gas verwarmen is geen milieuvriendelijke verwarming. 

#3 Accumulatiekachel met behoud van warmte

Je kunt ook overwegen om een accumulatiekachel met hoge warmteretentie in je huis te gebruiken. Opslag kachels zijn al geruime tijd op de markt. De nieuwe moderne producten zijn echter veel effectiever om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot warmte wanneer je die nodig hebt. 

Accumulatie verwarming accumulatiekachel

Dit zijn andere voorbeelden van slimme verwarmingsapparaten die je aan je huis kunt toevoegen. Zo kunnen sommige hoge-warmte accumulatiekachels zich aanpassen aan de weersomstandigheden. Dit betekent dat je altijd maar zoveel energie gebruikt als nodig is om je huis op de best mogelijke temperatuur te houden. Ze zijn ook veel groener en brengen minder schade toe aan het milieu dan een doorsnee gasketel. Een accumulatiekachel valt dan ook onder een milieuvriendelijke verwarming.

In tegenstelling tot warmtepompen is een accumulatie verwarming niet moeilijk te installeren. En omdat ze geleidelijk warmte afgeven, houden ze je huis de hele dag door aangenaam en behaaglijk warm. 

#4 Biomassaketel

Wil je je verwarmingsketel upgraden naar iets dat in totaal veel goedkoper is? Zo ja, dan kun je een biomassaketel overwegen. Biomassaketels zijn een hernieuwbare oplossing. Ze werken door brandstof van bomen te verbranden. Deze bomen kunnen dan opnieuw geplant worden en het hele proces is vaak zeer duurzaam. 

Bovendien is zo’n biomassaketel veel minder duur in gebruik dan een verwarmingssysteem op olie of elektriciteit. Het is ook iets minder duur in vergelijking met gas. 

biomassaketel

Ondanks de voordelen zijn er enkele belangrijke problemen met deze optie. Ten eerste zijn biomassaketels groter dan het typische verwarmingssysteem. Je hebt dus voldoende ruimte nodig in huis voor deze milieuvriendelijke verwarming optie. Je hebt ook de juiste brandstof voor je huis nodig, omdat je hout gaat verbranden. Bovendien hangt het rendement van je installatie af van de brandstof die je gebruikt. Goedkopere brandstof kan veel minder efficiënt zijn, waardoor je aanzienlijk minder energie kunt besparen. 

In totaal moet je ook rekenen op een investering van ruim 12.000 euro voor het nieuwe systeem, afhankelijk van de optie die je voor je huis kiest voor milieuvriendelijk huis verwarmen.

#5 Elektrische radiator

elektrische radiator woonkamer convectie

Als laatste benoemen we voor milieuvriendelijk huis verwarmen de elektrische radiator. Elektrische radiatoren zijn goedkoop te installeren en kosten doorgaans veel minder dan een nieuwe gasketel. Bovendien is huis verwarmen met gas geen milieuvriendelijke verwarming, omdat deze gebruikmaakt van fossiele brandstoffen. 

De meeste moderne elektrische radiatoren hebben een slimme bediening, zodat je gemakkelijk en zonder al te veel moeite de instellingen kunt veranderen. Gebruik elektrische verwarming altijd in combinatie met groene stroom, zodat je geen CO2 uitstoot. Het nadeel van elektrisch radiator is dat deze de lucht verwarmd, waardoor het dus lang duurt voordat de warmte beneden is. Alle genoemde verwarmingssystemen hebben dit probleem, behalve infrarood verwarming. 

Beste milieuvriendelijke verwarming is met infraroodstraling

Naast 5 genoemde milieuvriendelijke verwarming systemen, zijn er nog andere opties. Zoals warmteopslag, ook wel verwarmingsbatterij genoemd, waarbij de warmte opgeslagen wordt. Hydronische verwarming, ook wel op water gebaseerde vloerverwarming genoemd, is een systeem waarbij je warm water in leidingen onder de vloer van je huis laat lopen. Echter deze milieuvriendelijke verwarming heeft als nadeel de hoge installatiekosten. 

hoe werkt infrarood verwarming ir paneel infrarood kachel zuinig IR verwarming muur verwarming infrarood paneelverwarming gasloos verwarmen infrarood verwarming gezondheid milieuvriendelijke verwarming

De beste milieuvriendelijke verwarming is degene met infraroodstraling. Met infrarood verwarming wordt niet de lucht verwarmd, maar de vaste objecten en mensen. Muren en vloeren worden warm, waardoor ook het vocht onttrekt. Dit resulteert in een goed werkende isolatie en schimmelvrije muren. Gezonde verwarming met een juiste luchtvochtigheid en ook nog eens heerlijke warm. Infraroodstraling is bovendien goed voor ons lichaam. Spieren ontspannen en de bloedsomloop verbetert. Doordat er geen luchtcirculatie is, profiteer je ook van een gezond binnenklimaat. Vooral mensen met bronchiën problemen, allergie of astma hebben hier extra profijt van. 

Wil je meer informatie ontvangen over de milieuvriendelijke verwarming met infraroodstraling? Neem dan zeker eens contact op met Infrarood Verwarming. Ook kan je in ons infrarood verwarming magazine meer lezen over infrarood verwarming in huis. Zoals het zuinige verbruik van elektrisch kacheltje in huis en de opties voor zuinig garage verwarmen. 

Koop nu een infrarood kachel op Infrarood Verwarming. Geschikt voor alle kamer, als badkamer verwarming, woonkamer, slaapkamer, kantoor, terras en meer. 

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.