Schimmel voorkomen met infrarood panelen

Infrarood panelen voorkomen schimmel in muren

Niemand wil schimmel in zijn of haar woning. Ten eerste niet voor de nadelige gevolgen voor onze gezondheid en ten tweede omdat schimmel misstaat in je woning. Zo’n vieze zwarte plek op de muur, dat wil je gewoon niet. Het is smerig, het stinkt en je kan daarnaast ook gezondheidsklachten krijgen. 

Schimmel op je muren moet je direct behandelen. Het wordt namelijk alleen maar erger. Met infrarood panelen in huis heb je geen last meer van schimmel vorming op de muren. De infrarood stralen warmen namelijk de wanden op, waardoor het vocht verdwijnt. Je muren blijven warm, waardoor schimmel geen kans meer hebben om zich te nestelen. 

Overal waar vocht in huis is, kunnen schimmels zich goed ontwikkelen, zoals in de badkamer. De meest voorkomende plekken in de woning voor schimmel is, naast de badkamer, de keuken, kruipruimte, kelder en slaapkamer. 

Om schimmel vorming te voorkomen is het van belang dat je muren warm zijn, geen vocht bevatten en je woning een goede ventilatie heeft. 

badkamer verwarming infrarood badkamer infraroodpaneel badkamer spiegel met verwarming infrarood spiegel

Hoe helpen infrarood panelen tegen schimmels?

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Met infraroodpaneel bereik je dit goede binnenklimaat. De infrarood stralen verwarmen de objecten in de kamer, waaronder de meubels, muren en vloer. Doordat de muren warm worden, onttrekt het vocht en wordt schimmel gedood. 

Met infrarood panelen in huis voorkom je schimmel groei in de muren. Het is een energie efficiënt voorkomen schimmel vorming. En heb je ook geen last meer van beslagen ramen. Weg met dat vocht in je huis! 

Doordat de muren droog zijn, werkt de isolatie van de wanden ook weer naar behoren. Bij een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken, om het aangenaam warm te hebben. Het is een andere manier van huis verwarmen. Infraroodpaneel verwarmt efficiënt en effectief de ruimte. 

Schimmel is schadelijk voor onze gezondheid. Ze zijn slecht voor de luchtwegen en versterken allergische reacties. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoestbuien en benauwdheid. Mensen met astma en reuma worden de klachten versterkt.  

Zowel huisstofmijt en schimmel sporen gedijen goed op een vochtige ondergrond. Wanneer de omgeving droog is, ontwikkelen schimmels zich moeizaam of zelfs helemaal niet. Bij een luchtvochtigheid van boven de 60% kan schimmel zich goed nestelen en daardoor verder ontwikkelen. 

handdoekdroger beugels voorbeeld alle schimmel voorkomen

Tips om schimmel buitenshuis te houden

Je hoeft niet per se je hele huis te laten inspecteren op schimmelvorming. Je kan namelijk zelf ook wat doen om schimmel te voorkomen. We geven je hier een aantal tips voor.

Verwarming
Verwarm je huis geregeld en gelijkmatig. Ook de ruimtes die je niet vaak gebruikt. Deze moet je ook zo nu en dan ook verwarmen. Als het te koud in je woning is, kan het vocht namelijk niet goed verdwijnen. 

Ventilatie
Ventileer alle kamers in je woning goed. Laat ventilatieroosters altijd open staan, zelfs in de winter, zodat het vocht kan ontsnappen. Lucht iedere dag je woning door de ramen ten minste 15 minuten open te zetten. Heb je een mechanische ventilatie in huis, gebruik deze ook. 

Badkamer
De badkamer is een broedplaats voor schimmel, omdat het lekker vochtig is. Sluit de deur van de badkamer. Als het kan, zet een raam open en zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand. Maak na het douchen de badkamer droog. 

Tip: plaats een infrarood spiegel verwarming in de badkamer. Geen beslagen spiegels meer na het douchen, het is warm en het vocht verdwijnt sneller. 

Slaapkamer
Slaap bij voorkeur met een raam open. Zet ook de slaapkamerdeur open, zodat er ventilatie is in de slaapkamer. Lucht daarnaast je slaapkamer minimaal 15 minuten, het liefst nog iets langer. 

Met infrarood panelen slaapkamer heb je het voordeel dat de warmte in de muren, vloer en bed zit. Wanneer je een raam openzet heb je weinig warmte verlies. 

Wassen en drogen
Droog het wasgoed buiten of gebruik een droger. Nat wasgoed in je woning geeft een hoger luchtvochtigheid af. 

Keuken
Kook altijd met de afzuiger op de hoogste stand, zodat de dampen kunnen verdwijnen. Als je een raam in de keuken hebt, zet deze dan ook open. 

infrarood panelen plafond badkamer verwarming

Verschil tussen cv en infrarood verwarming

Een cv radiator verwarming gebruikt fossiele brandstoffen om de omgevingslucht te verwarmen. De verwarmde lucht circuleert in de kamer. 

Traditionele verwarmingen, zoals gewone radiatoren, verwarmen de lucht in de ruimte. Ze hebben een hoog energieverlies, leiden tot droge lucht, rondzwevend stof, schimmel en tot een onaangenaam omgevingsklimaat. 

Infraroodpanelen warmen door middel van infraroodstraling. Dit schrikt sommige mensen af, maar volgens Milieu Centraal is daar geen reden toe. Het is een alternatieve vorm van verwarmen. Een persoon die zich bevindt in een ruimte met ir panelen, voelt zich sneller warm dan bij een conventioneel systeem, zoals een cv ketel. 

Infrarood verwarming geeft een onzichtbare lange golf warmtestraling af die de huid raakt. Dit geeft een heerlijk ontspannend gevoel. De thermostaat kan daardoor twee tot drie graden lager worden ingesteld.

Infrarood verwarmt niet de lucht maar de objecten in de kamer. Het is een gasloze vorm van verwarmen, net als warmtepompen. Voor de warm water voorziening gebruik je een hr ketel. Je bent CO2 vrij, duurzaam en milieubewust bezig.

Infrarood panelen zijn goed voor onze gezondheid. Juiste klimaat, goede luchtvochtigheid, geen lucht circulatie en aangename indringende warmte.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.