Beste positie infrarood paneelverwarming

Plaatsing infrarood paneel verwarming

De plaatsbepaling van een infrarood paneelverwarming is belangrijk. Je kan de warmtepanelen aan de wand of plafond installeren. Heb je net je traditionele verwarming omgebouwd tot infrarood verwarmingspanelen? Kiezen waar je de infrarood paneelverwarming moet plaatsen kan soms lastig zijn, als je niet weet waar je rekening mee moet houden. Het vergt iets meer aandacht dan een traditionele gasverwarming. Het is vrij eenvoudig als je eenmaal begrijpt hoe ze werken.

We leggen je uit wat de meest kosteneffectieve, voordelige en esthetisch aantrekkelijke plaats is om je infrarood paneel verwarming te installeren, zodat je er het meeste profijt van hebt.

hoe werkt infrarood verwarming is infrarood verwarming gevaarlijk elektrische verwarming met thermostaat muur verwarming infrarood paneelverwarming

Plaatsing van infrarood warmtepanelen

Traditionele kachels zijn niet hetzelfde. Raak niet in de war met de plaats van je oude kachel. Het proces van warmteoverdracht is anders. Infrarood warmtepanelen warmt ons sneller op door directe verhitting van het oppervlak. In feite is dat slechts binnen 3 minuten. Daardoor is er minder warmteverlies dan bij traditionele kachels die de lucht verwarmen welke door de kamer circuleert.

Eenvoudig gezegd is het alsof je in de zon zit versus in de schaduw. Dit is de belangrijkste reden waarom infrarood warmtepanelen zo voordelig zijn, omdat ze alle elektriciteit die ze gebruiken omzetten in warmte. Omdat infraroodverwarming een directe verwarming is, is de plaatsbepaling voor de montage uiterst belangrijk.

Waarom infrarood paneel niet onder raam plaatsen zoals een radiator?

Infrarood paneel kan je niet op dezelfde plek monteren als een convectie radiator, zoals onder een raam. Waarom is dat? Traditionele kachels zoals radiatoren werden in de twintigste eeuw het best geplaatst in het koudste deel van de kamer. Daarom werden ze onder ramen geplaatst zodat de warmte kan opstijgen. Maar nu we in de 21e eeuw zijn kachels drastisch verbeterd.

Als je infrarood paneel op dezelfde plaats monteert als de traditionele radiator, zijn alle voorwerpen die in de weg staan het brandpunt in plaats van het beoogde gebied. Daardoor worden de infrarood panelen minder efficiënt en de kamer minder warm. Daarom adviseert Infrarood Verwarming de warmtepanelen aan de muur of het plafond te bevestigen waar een ongehinderde straling mogelijk is. Obstructie vermindert de warmte afgifte.

Is er een specifieke plaats op de muur voor infrarood paneelverwarming? Als je een optimale warmte capaciteit wilt die even kosteneffectief is?

is infrarod verwarming goedkoop welk infrarood paneel kiezen infrarood warmtepaneel energiezuinige elektrische verwarming warmtepaneel infrarood verwarming plafond

Infrarood verwarming plafond montage

Wanneer je nog niet bekend met de IR verwarmingsmethode, vraag jij je misschien af waarom je een infrarood verwarming plafond montage moet toepassen. Kachels horen immers aan de wand, of niet? Een infrarood verwarming aan het plafond is de ideale plek voor deze kachel, zeker in grote ruimtes zoals een woonkamer of slaapkamer. Een infrarood verwarming wordt zeer heet en heeft vanaf boven een grotere warmteverspreiding. Bovendien wordt bij een plafondverwarming ook de vloer heerlijk warm.

Infrarood paneel verwarming aan de wand

Waarom wandmontage? Door infrarood paneel verwarming naar de grond te richten, waar de meeste warmte nodig is, ontstaat er een reeks focuspunten, omdat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt. Er zijn dus minder panelen nodig. Bovendien zorgt het richten van de infraroodpanelen op de grond ervoor dat er een minimale hoeveelheid warmte door de ramen heen gaan. Dit komt doordat de warmte niet direct op het glas gericht is.

Vergeleken met traditionele verwarmingen waar 30-35% van de warmte verloren gaat via het dak, en 18-25% via de muur. Infraroodstraling gaat niet door bouwmateriaal heen, omdat de golflengten te licht zijn. Als je dus een infrarood paneel verwarming op een muur plaatst, wordt er meer warmte de kamer in geleid, zodat de warmte in de voorwerpen kan worden opgenomen. Meubels, vloer en muren houden de infraroodwarmte lang vast en dit voelt dan weer comfortabel aan.

hoe werkt infrarood verwarming ir paneel infrarood kachel zuinig IR verwarming muur verwarming infrarood paneelverwarming

Beste plaats voor specifieke infrarood panelen

Met infrarood panelen aan de wand of het plafond is er minder ruimte nodig. Dankzij de slanke structuur van 1,8 tot 2,2 cm dikte, kun je dus maximaal genieten van de leefruimte. Een 800 watt Alkari infrarood kachel bijvoorbeeld verwarmt 10-18m². Voor de meeste kamers is dus maar één warmtepaneel nodig, zodat je geld kunt besparen door minder panelen aan te schaffen. Alles hangt af van de aandachtspunten in de kamer: misschien wil je niet alleen een 1200 watt verwarming in het midden van het plafond. Je wilt misschien twee kleinere wandpanelen om specifieke punten in de kamer te verwarmen.

Wat betreft de beste plaats op het plafond voor optimale verwarming. Dat bepaal je helemaal zelf. Als je de infrarood panelen plaatst bij een warmere binnenmuur en de output richt op een koelere buitenmuur. Het zal de warmte daarheen genereren, waardoor je een efficiënte gelijkmatige verwarming krijgt. Als je bovendien een wifi thermostaat installeert, kun je de warmtepanelen regelen via je smartphone en kun je zien hoe effectief infrarood panelen werkelijk zijn.

Glazen en metalen panelen bij Infrarood Verwarming

Bij Infrarood Verwarming kan je terecht voor glazen en metalen panelen. Beide uitvoeringen zijn verkrijgbaar in verschillende wattages als ook modellen. Zoals een spiegelverwarming in de badkamer of een plafondverwarming woonkamer. Een keuken krijtbord verwarming waar je met echt krijt op schrijft of gekleurde metalen panelen die passen bij de inrichting.

Stop meer geld terug in je zak. De plaatsing is van invloed op de effectiviteit van de glazen en metalen panelen. De indeling, isolatie en ligging van de woning is bovendien ook van invloed op de juiste plaatsing van de warmtepanelen.

Juiste plaatsing infrarood paneelverwarming

Heb je nog vragen over de juiste plaatsing van infrarood paneelverwarming? Neem dan gerust contact op met Infrarood Verwarming. Of maak een afspraak in één van onze showrooms van HeatXL. Onze adviseurs leggen je graag de voordelen uit van infrarood paneelverwarming. Infrarood paneel is zuinig, gezond en onderhoudsvrij. Combineer infrarood verwarming met zonnepanelen voor een nog hogere kostenbesparing.

Meer informatie kan je ook lezen in onze infrarood verwarming blogs. Zoals waarom paneelverwarming als verwarmingssysteem nemen en is infrarood een warmtestraling. Kom meer te weten over onze duurzame, goedkope elektrische kachel met infraroodstraling. Infrarood paneel verwarming kan je bovendien ook kopen in onze online winkel. Waar je tevens terecht kan voor industriele verwarming kopen.

Infrarood verwarming kopen

Infrarood verwarming is de zuinigste verwarming in haar soort. Hogere efficiëntie en dus lagere verbruikskosten, en lagere energierekening. Onze infrarood verwarming met kristal verwarmingselementen zorgen dat het warmer wordt met hetzelfde energieverbruik. HeatXL infrarood verwarming heeft de merken Ecaros, Alkari en Welltherm.